Onlangs werd ik uitgenodigd door Nutricia en Olvarit voor een lekkere lunch met voedingskundigen van de Nutricia kindervoeding service. Behalve heel erg lekker en gezellig was het ook interessant. Want ondanks dat ik denk dat ik door mijn ervaring in de kinderopvang best een hoop weet, loop ik nu zelf ook tegen dingen aan.
Want hoe komt het dat Pepijn met bijna 8 maanden nog geen enkele vorm van stukjes wil eten, geen koekje, geen brood, geen maisknabbel, geen rijstwafeltje helemaal niks. Hoe moet ik het aanpakken? Wat is de truc?
Toen ik dit trouwens laatst op Instagram deelde ontplofte mijn inbox met moeder die dit herkende en met hetzelfde te maken hebben.
Ik legde dit probleem voor bij 1 van de voedingskundige van Nutricia, namelijk Tirza.
En eigenlijk is het antwoord heel simpel, blijven proberen, blijven aanbieden. Verschillende soorten beleg proberen, stukjes dopen in melk, kleine stukjes en korstjes. Maar vooral niet dwingen of forceren, het moet leuk blijven. Daarnaast kreeg ik de tip om ook niet iets anders aan te bieden, dus geef bijvoorbeeld niet een extra fruithap of yoghurtje (dat eet Pepijn allemaal heeul goed) want ze zijn slim genoeg om te weten dat ze dan helemaal geen brood meer gaan eten š
Nu ik dit artikel schrijf zijn we weer meer dan een week verder en inmiddels is er echt verbetering hier thuis. Hij griezelt er niet meer van, gaat niet meer kokhalzen en zit lekker te kauwen op zijn stukjes brood. Stiekem verstopt hij de stukjes dan nog wel in zijn wang of gehemelte, maar zo nu en dan slikt hij ook (per ongeluk) weleens een stukje door. Het zijn nog zeker geen hele boterhammen maar het begin is er wel denk ik. Geduld, geduld, geduld!Ā
Overige veel gestelde vragen..
Waarom wordt het starten met vaste voeding vanaf 4 maanden gepromoot? Is het niet verstandiger te wachten tot 6 maanden?
Wat goed is om te weten is dat op basis van de meest recente wetenschappelijke onderzoeken juist wordt aanbevolen om vanaf de leeftijd van 4 maanden met bijvoeding te gaan starten. Dat hoeven maar een paar hapjes te zijn. Maar veel kindjes zijn er tegen die tijd echt klaar voor en geven dat ook aan met signalen (op de handjes sabbelen, het eten uit jouw mond kijken, smakgeluiden en soms willen ze ook opeens meer melkvoeding drinken of worden ze opeens ās nachts weer wakker terwijl ze al doorsliepen). Het blijkt ook dat de kans op allergieĆ«n kleiner wordt als je er rond 4 maanden mee start.
Je mag dus al beginnen als je baby 4 maanden oud is, maar ieder kindje heeft zijn eigen tempo. Wat in ieder geval belangrijk is: het zijn echt oefenhapjes. Moedermelk of flesvoeding blijft de belangrijkste voedingsbron.
Maar iedereen heeft ook hierin uiteraard de eigen keuze. Als jij je daar niet prettig bij voelt; dan niet doen. Maar goed om te weten dat het zeker geen kwaad kan!
Is het slim om eerst met groente te beginnen en daarna pas met fruit? Wat adviseren jullie daarin?
We adviseren om te starten met groentehapjes. Op die manier went je kindje makkelijker aan de smaak van groente, dan wanneer je met fruit begint. Fruit is namelijk van nature zoeter, en kindjes hebben hier een voorkeur voor. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die beginnen met een groentehapje, later meer groenten eten. Geef de eerste twee weken daarom uitsluitend groentehapjes. Daarna ga je dan fruit introduceren.
We hebben Olvarit Eerste Hapjes. Die zijn speciaal ontwikkeld voor de start met bijvoeding. Deze hapjes bestaan uit pure smaken en natuurlijke ingrediƫnten. Dat vinden we belangrijk omdat de voeding tijdens de eerste 1000 dagen van invloed is op de gezondheid van je kindje op latere leeftijd.
Op onze website www.hapjesplan.nl vind je een superhandige tool die je helpt bij het starten met die eerste hapjes. Het is echt een stappenplan waar precies wordt uitgelegd hoe je de hapjes het beste kunt introduceren.Ā
In het begin zijn het vaak slechts een paar hapjes. Je kindje moet echt even wennen aan die nieuwe structuur en smaken! Maar je zult zien dat het al snel meer zal worden.
Welke groente adviseren jullie als eerste hapje! En wat kun je doen als kindje voeding weigert?
Start met enkelvoudige smaken. Wortel, bloemkool en broccoli zijn daarvoor heel geschikt. Ze hebben niet al te sterk uitkomende smaken voor een baby. Geef Ć©Ć©n groentesoort per dag en wissel die per dag af. Dit doe je 7 dagen. In de tweede week doe je hetzelfde. Je geeft ook weer deze drie groenten en wisselt per dag af. Dan denk je misschien āwat saaiā. Maar voor een kindje is dit juist een fijne manier om aan de nieuwe smaken te wennen. Ze moeten een nieuwe smaak wel 10 tot 15 keer proeven, voor ze het echt lekker gaan vinden.
Pureer de hapjes nog glad als je ze zelf maakt en voeg niets toe, dus geen zout, suiker of andere toevoegingen die niet nodig zijn. Dat doen wij met de Olvarit hapjes ook niet.
Geef je kleine niet te veel. Je kindje geef het duidelijk aan als hij er genoeg van heeft, door zijn hoofd weg te draaien, zijn lippen stijf dicht houdt of duidelijk tegensputtert als je meer aanbiedt. Het is niet gek als je kindje het hapje uitspuugt, dat is heel normaal. Een kwestie van blijven oefenen en dan gaat het vanzelf steeds beter!
In de tweede week, mag je naast de groentehapjes, ook wat rijstebloem gaan geven. Je voegt dit toe aan de eerste en laatste fles- of borstvoeding.
Mijn kindje eet potjes die eigenlijk voor een jongere leeftijd zijn, mag dat?
Bij voorkeur geef je de maaltijden die zijn afgestemd op de leeftijd van je kleine. De inhoud van de postjes groeit qua samenstelling met je kleine mee, maar ook qua textuur. Dat betekent dat een potje van 8 maanden wat grover is van structuur dan de potjes van 6 maanden, die echt nog fijn gepureerd zijn. Die grovere structuur is best een uitdaging voor kleintjes, want het geeft opeens een heel ander mondgevoel. Sommige kindjes moeten daar zo aan wennen dat ze soms wat kokhalzen en het direct weer uitspugen. Hou echter wel vol. Het is voor de ontwikkeling van de mondspieren belangrijk om deze nieuwe texturen te leren eten.
Als je de hapjes zelf maakt, pureer je ze vanaf de leeftijd van 8 maanden, steeds iets minder lang. Vanaf die leeftijd kun je dus starten met een beetje structuur in de hapjes.
Wat ook belangrijk is, is om het lepeltje niet de mond in te duwen. Hou het op een cm afstand voor de lippen van je kleine. Het kan het eten er dan zelf vanaf happen. Dat is voor een kindje prettiger. Het heeft dan het gevoel dat het zelf meer in controle is.
Waarom zijn er zo weinig potjes met vis of vegetarische potjes?
We stemmen ons assortiment af op kindjes in Nederland en Belgiƫ. We kijken daarbij natuurlijk vooral naar voedingskundige richtlijnen, maar ook naar trends en proberen ons assortiment daar zo goed mogelijk op af te stemmen. We proberen voor zoveel mogelijk kindjes variatie te bieden, dus ook als kinderen vanuit geloofsovertuiging of allergie bepaalde ingrediƫnten niet mogen eten.
We bieden voor iedere leeftijd vegetarische varianten. We zullen op termijn zeker verder uitbreiden met vegetarische varianten, maar willen dat de voedingswaarde van een maaltijd optimaal blijft. Dat is voor ons erg belangrijk! Dit is zeker een punt dat we meenemen in de productontwikkeling, want we zien dat dat steeds belangrijker wordt.
Hoe komt het dat babyvoeding zo lang houdbaar is?
De potjes van Olvarit bevatten geen conserveermiddelen of andere toevoegingen om het langer houdbaar te maken. Op het einde van het productieproces worden de potjes kort verhit en daarna luchtdicht afgesloten. Dat zorgt ervoor dat de inhoud lang houdbaar blijft, zonder dat er gebruik gemaakt moet worden van conserveermiddelen. Dit is eigenlijk wat onze omaās of overgroot omaās vroeger deden om hun groenten en fruit uit de zomer de hele winter te kunnen eten: ze weckten het. Door de potten te verhitten, trekken ze vacuĆ¼m en kun je de inhoud heel lang bewaren. Een hele natuurlijke methode dus!
We vinden het belangrijk dat onze potjes puur zijn. Daar voegen we dus niets kunstmatigs aan toe. We krijgen soms ook wel de vraag of een potje niet slecht is om te geven en als voedingskundige kan ik met een gerust hart zeggen: nee hoor! Een potje Olvarit past binnen een gezond voedingspatroon. Je kunt het dus prima afwisselen met je eigengemaakte voeding. Ook als je zelf eens iets op tafel zet dat niet zo geschikt is voor je kleine, zijn de Olvarit potjes een uitkomst!
Wat leuk is om te weten is dat we over dit soort onderwerpen ā de mythes van babyvoeding – ook een aantal filmpjes hebben gemaakt. Die vind je opĀ www.youtube.nl/olvaritnl. Volg ons ook op Instagram. Daar delen we ook veel weetjes en tips en tricks. Leuk en handig!
Tot snel weer! Volgende week volgen Pepijn zijn favoriete hapjes hier op de blog!