aardappel variaties

5 verschillende variaties voor (zoete) aardappels of friet uit de oven..!


image

Ik ben gek op aardappels! Gebakken, uit de oven, frietjes.. en als favoriet de zoete aardappel! In de tijd dat ik op mezelf woon heb ik nog nooit een aardappel gekookt, behalve dan voor aardappelpuree.. gekookte aardappels vind ik écht geen succes! Waar ik wel vrolijk van word zijn deze aardappel variaties… en ik wilde ze graag met jullie delen!

Misschien ben je trouwens al druk met de voorbereidingen voor het kerstdiner en doe je hier nog wat ideeën op!

hasselbackAls eerste: de ‘Hasselback potatoes’. Een typisch Zweeds bijgerecht..

Ik gebruikte hiervoor roseval aardappeltjes, wat je moet doen is de aardappeltjes aan de bovenkant in dunne plakjes snijden/insnijden en dan zo dat de onderkant nog aan elkaar zit.. Spoel ze vervolgens even af met koud water.

Dit is een foto van voordat ze de oven ingingen, helaas heb ik toen ze uit de oven kwamen geen foto gemaakt (dat had iets met honger te maken..). Maar het worden dan een soort waaiertjes..

Je kunt hiervoor natuurlijk allerlei soorten aardappels gebruiken!

Omdat ze aan de bovenkant helemaal in plakjes gesneden zijn kun je er allerlei lekkers instoppen! Ik gebruikte heel veel verse kruiden zoals tijm en rozemarijn en legde er klontjes zelf gemaakte kruidenboter op zodat het erin zou smelten. Ook gingen er flink wat tenen knoflook overheen/tussen in en grof gemalen zeezout.

Wil je ook zelf kruidenboter maken? Klik dan even hier..

Dit geheel ging ongeveer 50 minuten de oven in op 180 graden.. Omdat elke oven anders is zou ik ze wel even in de gaten houden!  🙂

Een leuk bijgerecht voor de feestdagen!

aardappel variaties

 

Aardappels in een krokant jasje uit de oven!

Hoe dan? 😛

Ik gebruikte hiervoor gewone aardappels en zoete aardappels (50/50).. Deze heb ik geschild (hoeft niet natuurlijk) en afgespoeld met koud water..

Vervolgens heel goed droog gedept met een theedoek en in een grote kom gestopt.

Daar ging wat gesmolten kokosolie bij, schud het dan even goed om zodat alle aardappels een laagje olie hebben..

Strooi er vervolgens wat zout/peper en knoflookpoeder overheen of andere kruiden naar smaak.

En hoe komen ze dan aan dat krokante jasje? Daarvoor gebruikte in mais paneermeel (van consenza, zie foto)..

Strooi dit oimagever je aardappels heen en schud alles weer even goed om, zodat alle aardappels een laagje paneermeel hebben gekregen..

Je kan natuurlijk ook gewoon paneermeel gebruiken, maar mais paneermeel is in mijn ogen net iets gezonder!

Ik heb alles vervoimage17lgens in een braadslee gedaan en nog wat verse tijm toegevoegd.. Dit geheel ging voor ongeveer 45 a 50 minuten de oven in op 180 graden! Ze kwamen de oven uit als heerlijke krokante aardappeltjes!

Een alternatief voor mais paneermeel: Polenta!

 

 

 

zoete aardappel friet Friet!!! Altijd lekker… toch?? 😛 Omdat ik niet wekelijks een bezoek wil brengen aan de snackbar voor een patatje pinda maak ik vaak zelf frietjes van zoete aardappel..

Ik denk dat er inmiddels honderden recepten online te vinden zijn voor deze populaire zoete aardappel frieten.. Neem het me niet kwalijk als je inmiddels al een ervaren zoete aardappel frietbakker bent.. Ik deel het toch nog even..

Ik schil de zoete aardappel vaak maar dit hoeft natuurlijk niet!

Snij de zoete aardappel in frietjes..(hoef ik niet uit te leggen toch?) Leg deze vervolgens ongeveer een uurtje in ijskoud water..

Dep de frietjes na een uur heel goed droog met keukenpapier of een schone theedoek..

Doe ze in een grote kom en daar overheen gaat wat gesmolten kokosolie of olijfolie.. Schud het geheel even goed om zodat alle frietjes een laagje olie hebben gekregen.. Ik heb deze frietjes toen gekruid met wat zout, paprika poeder, barbecue kruiden en knoflook.. Maar je kunt natuurlijk toevoegen wat jouw voorkeur heeft!

Schud het geheel nogmaals goed om en leg de frietjes vervolgens op een bakpapiertje op een bakplaat of rooster.

Afhankelijk van je oven gaan deze ongeveer voor 45 a 50 minuten in de oven op 200 graden. Kijk regelmatig even hoe het gaat en schep ze tussendoor nog een keertje om.. Je ziet denk ik vanzelf wanneer ze goed zijn..

Let op: zoete aardappel friet wordt nooit zo krokant als snackbar friet! 😉 Je kunt ze natuurlijk wel als alternatief frituren in een wok met kokosolie.. Wat ook nog een uitkomst zou zijn is een actifry maar die heb ik helaas zelf niet in huis… 🙁

Wat ook nog een optie is…. de frietjes voorzien van een laagje mais paneermeel of polenta zoals ik in het vorige recept deed..

image6

Aardappel mix met verse kruiden en kruidenboter!

Heel simpel! Ik gebruikte 3 soorten aardappel, gewone, zoete en roseval aardappels..

Even schillen, in stukjes snijden… afspoelen met koud water.. en de ovenschaal in! Kind kan de was doen? Ja echt! 😉

Ik heb er daarna nog zout aan toegevoegd, verse knoflook, verse tijm en rozemarijn en zelf gemaakte kruidenboter! Omdat ik de kruidenboter heb toegevoegd heb ik verder geen kokos of olijfolie gebruikt.

De aardappels gingen voor ongeveer 45 a 50 minuten de oven in op 200 graden, tussendoor heb ik ze nog even door geschept.. Kijk regelmatig even hoe het gaat..

 

Zoete aardappels met barbecue kruiden!

Net zo makkelijk als het eruit ziet! Dit keer liet ik de schil zitten, ik heb de zoete aardappels goed schoon gemaakt en vervolgens in stukjes gesneden.. Even goed afgespoeld met koud water, droog gemaakt met keukenpapier en weer in de ovenschaal geschept.. Ik heb er een klein beetje gesmolten kokosolie overheen gedaan en de schaal even omgeschudimage.

Vervolgens gingen de barbecue kruiden, de knoflook, het zout, en wat paprika poeder overheen..

Deze schaal ging ook weer voor ongeveer 45 a 50 minuten de oven in op 180 graden! Nogmaals, hou ze in de gaten want elke oven is anders… Tussendoor even door scheppen.. en je hebt heerlijk gekruide zoete aardappeltjes uit de oven! 🙂

 

 

Iets wat jullie je nu misschien afvragen.. Waarom spoelt ze continu al die aardappels af met koud water? Om het overtollig zetmeel af te spoelen! Op deze manier worden de aardappels krokanter! Op het internet zijn de meningen hierover nogal verdeeld.. maar naar mijn idee werkt het!

Ga je 1 van deze aardappel variaties proberen? Laat het me weten! Tag me op instagram of gebruik de hashtag #ashleywillems !

Heb jij nog andere lekkere ideeën of tips voor de meest krokante frietjes of aardappels.. Laat het dan ook weten in een reactie! Ik ben benieuwd..

Volg je mij trouwens al op Instagram? (@ashleywillems)

Print Friendly, PDF & Email

Comments

comments

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.