Speculaas appeltaart met amandelspijs en kruidnoten!


speculaas appeltart

Speculaas appeltaart met amandelspijs en kruidnoten. Dat klinkt weer als een mond vol hé? Alweer een quilty pleasure..
Ik wil jullie natuurlijk absoluut niet vet mesten maar soms moet je ook genieten toch? Door de weeks gezond, in het weekend een keer iets lekkers..

En daarbij moet je deze taart natuurlijk ook zeker niet in je eentje opeten! Maar met sinterklaasavond wil je je visite wel iets lekkers voorzetten toch? 🙂

Bereidingstijd: voorbereidingstijd: +/- 30 minuten. Het laten rusten van het deeg en het spijs: 1 uur. Het maken van de taart: +/- 20 minuten. Afbakken: 50 minuten. Klinkt heel lang, maar je hoeft bijna 2 uur zelf niks te doen.. 😉

Wat heb je nodig?

Voor het deeg:

speculaas appeltaart


  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei (alleen het eiwit, het eigeel voor het bestrijken van de taart)
  • 150 gram witte bastard suiker
  • 250 gram koude boter
  • 3 theelepels speculaaskruiden
  • Mespuntje zout
  • Wat bloem om het aanrecht mee te bestrooien
  • Wat paneer of amandel meel voor op de bodem van de taart

Voor de vulling:

  • 4 grote appels naar keus
  • 3 theelepels kaneel
  • 1 theelepel speculaas kruiden

Voor het amandelspijs:

  • 125 gram gemalen amandelen of amandelmeel
  • 100 gram kristalsuiker
  • Rasp van een halve citroen
  • 1 ei

Optioneel: wat kruidnoten voor bovenop de taart.

Bereiding: 

Het deeg:

Alle ingrediënten gaan in een mengkom. Snijd de roomboter in kleine blokjes en verspreid het door de rest van de ingrediënten. Kneed alles nu tot een mooi deeg. Leg het vervolgens verpakt in vershoudfolie in de koelkast voor minimaal een uur.

Het amandelspijs:

Maal de amandelen fijn in de keukenmachine/hakmolen, voeg hier de suiker aan toe en het ei.. Maal dit ook weer goed door.. je spijs is al klaar! Heb je net als ik geen grote keukenmachine? Gooi dan je fijn gemalen amandelen/amandelmeel in een mengkom en voeg dan de suiker en het ei toe.. dit kun je namelijk ook prima met een spatel door elkaar mengen. Ook dit gaat vervolgens de koelkast in voor minimaal een uur.

De vulling:

Schil de appels en snijd de appels in kwarten, in partjes en vervolgens in stukjes.. Voeg daarna de kaneel en de speculaaskruiden toe en meng dit goed door elkaar.

Na een uur…

Bekleed een spring of bakvorm met een bakpapiertje en vet de randen goed in. Ik gebruikte een bakvorm met losse bodem met een doorsnee van 22 cm.

Verdeel het deeg in 3 stukken, 1 stuk voor de bodem, 1 stuk voor de randen en 1 stuk voor bovenop de taart.

Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het eerste stuk deeg uit tot een rondje ter grootte van je bakvorm.. Leg het vervolgens op de bodem van de bakvorm.

Rol nu steeds een stukje van het tweede stuk deeg uit en zet dit tegen de rand van de bakvorm.. totdat de hele rand bekleed is..

Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en strooi wat paneer of amandelmeel over de bodem. Dit vang het vocht uit de appels op en zorgt dat de bodem gaar wordt.

Smeer met de bolle kant van een natte lepel het amandelspijs uit over de bodem.

Vervolgens kunnen de appeltjes erin!

speculaas appeltaart

Rol het laatste deel van je deeg weer uit tot een rondje en snijd hier repen van. Verdeel deze over de taart zoals afgebeeld op de foto.

 

 

 

Bestrijk de taart met het eigeel wat je overhield en druk vervolgens wat kruidnoten in het deeg. (hoeft natuurlijk niet)

Bak de speculaas appeltaart af in een voorverwarmde oven voor 50 minuten op 180 graden.

speculaas appeltaart

Eet smakelijk!

Liefs,

Ashley Willems

Ga je deze speculaas appeltaart proberen? Laat me weten of het je gesmaakt heeft! Tag me bijvoorbeeld op Instagram of laat een reactie achter!

Volg je mij trouwens al op Instagram? (@ashleywillems)

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Comments

comments

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.