Sauzen en smeersels voor bij de barbecue!


image5

Jaaaa bij mooi weer gaan we barbecuen! Ik ben er gek op! En bij een lekkere barbecue horen natuurlijk ook lekkere sausjes en smeersels! En waarom zou je die niet lekker zelf maken??

 

Er smaakt echt niks beter dan zelfgemaakte knoflooksaus.. Lekker bij de barbecue, lekker bij de shoarma, lekker met een stokbroodje, lekker bij een stukje vlees..

Wat heb je nodig?

  • Griekse yoghurt of (magere) kwark
  • Knoflook
  • Verse peterselie en verse bieslook
  • Peper/zout
  • Klein beetje citroen rasp of sap

Eventueel nog een beetje honing.. En/of een geprakte avocado erdoorheen is ook erg lekker!

Afhankelijk van hoeveel saus je wilt maken moet je even kijken hoeveel teentjes knoflook je gebruikt. ik hou altijd wel van echte knoflooksaus dus ik ben er nooit zuinig mee. Hak de peterselie en bieslook fijn en voeg deze samen met je fijngehakte knoflook bij de Griekse yoghurt. Beetje peper en zout naar smaak en even proeven.. Wanneer je van een iets zoetere saus houdt kun je wat honing toevoegen! Wat ik ook altijd in huis heb zijn gedroogde kruiden, gedroogde bieslook en gedroogde peterselie. Mijn voorkeur gaat uit naar verse kruiden maar het kom weleens voor dat ik die niet in huis heb en toch een lekkere saus wil maken!

image1

 

Laatst maakte ik een variant op Vitello Tonato en maakte daarbij zelf tonijnmayonaise.. Dit is natuurlijk niet alleen lekker in die combinatie maar zou ook heerlijk zijn op een stokbroodje of bijvoorbeeld op een stukje komkommer..

En laat het nou ook echt niet ingewikkeld zijn…:)

Wat heb je nodig?

  • Een blikje tonijn
  • Mayonaise ongeveer 2 theelepels( Tons heeft een suikervrije mayonaise en Calvé heeft nu mayonaise die slechts 10 kcal per eetlepel bevat.. )
  • Bieslook/peterselie
  • peper/zoutimage1
  • En een staafmixer/hakmolen

Nu is het eigenlijk alleen maar een kwestie van de tonijn laten uitlekken en vervolgens alle ingrediënten in de hakmolen.. aanzetten.. en daarna even proeven of het smaakt en zo nodig nog dingen toevoegen.. Je hoeft echt maar heel weinig mayonaise te gebruiken!

 

Tip… je kan de tonijn ook vervangen door zalm! Een lente uitje erdoorheen doet het ook altijd goed!

 

 

image1

Feta pesto.. Eigenlijk niks anders dan gewone homemade pesto maar dan met feta in plaats van parmezaanse kaas.. Lekker op een cracker of boterham met wat kipfilet eroverheen, lekker door de salade, lekker in de pasta.. of natuurlijk bij de barbecue.. Kortom.. Probeer hem eens uit!

Wat heb je nodig?

  •  Een plant basilicum
  • Een zakje rucola
  • Een halve plant peterselie
  • Handje geroosterde pijnboompitjes
  • Knoflook
  • Olijfolie
  • Een stuk feta kaas
  • Peper/zout

En dan is het eigenlijk alleen nog maar een kwestie van alle ingrediënten in de blender/hakmolen of keukenmachine stoppen.. Voeg langzaam olijfolie toe totdat je de gewenste structuur hebt.. Ik laat deze pesto altijd wat dikker zodat hij nog goed smeerbaar is..

 

image1

Kruidenboter… Onmisbaar bij elke barbecue! Zelf maken is net zo simpel als kopen, maar natuurlijk wel véél lekkerder!

Wat heb je nodig?

  • Een pakje (ongezouten) roomboter
  • Verse peterselie
  • Verse bieslook
  • 2 tenen knoflook (geperst)
  • Lemon peper ( te koop bij de toko, anders gewoon normale peper en een beetje citroensap)
  • Grof zeezout (toevoegen naar smaak)

Laat de boter eerst buiten de koelkast een beetje zacht worden, vervolgens is het (alweer) alleen nog een kwestie van alle ingrediënten in de hakmolen/blender of de staafmixer erop.. en klaar! Even proeven, indien nodig nog wat zout of peper toevoegen. En écht, het smaakt zoveel beter dan kant en klare kruidenboter uit de supermarkt!!!  :mrgreen:

 

image2
Zelf ben ik een enorme pesto fan! Door de pasta, door salades, over de carpaccio en zelfs op een stokbroodje bij de barbecue!! 😉  Maar NIKS smaakt natuurlijk beter dan zelfgemaakte pesto..

Wat heb je nodig?

  • Een hele plant basilicum
  • Paar takjes peterselie
  • Zakje rucola
  • bakje pijnboompitjes (even roosteren)
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie
  • peper/zout
  • Stuk parmezaanse kaas/ of een zakje geraspte parmezaan

En dan is het eigenlijk alleen maar een kwestie van alle ingrediënten in de blender of keukenmachine stoppen.. en de olijfolie voeg je toe totdat je een goede structuur pesto krijgt.. Simpeler kan dus niet.. 🙂

Tip: Maak een voorraad! In bijvoorbeeld een weckpot kun je de pesto in de koelkast makkelijk 2 weken goed houden, zorg alleen dat er even een laagje olie op de pesto staat.

image3

 

 

Eet smakelijk!!!

Liefs,

Logo-ASH-PNG1

Volg je mij trouwens al op Instagram? (@ashleywillems)

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Comments

comments

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.