Lemon cheesecake met Italiaanse meringue

Lemon cheesecake met Italiaanse meringue.. 2


Lemon cheesecake met Italiaanse meringue Lemon cheesecake met Italiaanse meringue.. Dat klinkt niet alleen als een hemelse combi, dat was het ook!

 

Misschien denk je nu bij jezelf, hmm Italiaanse meringue dat heb ik nog nooit gemaakt en dat klinkt niet eenvoudig. Ik dacht dat eigenlijk ook altijd en daarom was het voor mij ook de eerste keer dat ik een Italiaanse meringue maakte, of ook wel kookschuim genoemd. Maar het is zo super simpel! Ik had het veel eerder moeten proberen, dan hadden er hoogst waarschijnlijk al veel meer heerlijke recepten met Italiaanse meringue op de blog gestaan.. (maar die volgen nu natuurlijk alsnog..).

Een suikerthermometer is alleen wel onmisbaar bij het maken van Italiaanse meringue, de temperatuur van de suikerstroop is belangrijk voor een goed stevig en glanzend schuim. Ik leg je in een paar simpele stappen uit hoe je zelf een heerlijke Italiaanse meringue maakt voor op deze heerlijke lemon cheesecake.. Want zeg nou eerlijk, de combinatie bastogne/citroen/meringue daar ga je stiekem wel van watertanden toch?

 

Lemon cheesecake met Italiaanse meringue..

Wat heb je nodig?

  • 300 gram lemon curd (klik hier voor het recept, of koop een pot Chivers lemon curd bij AH of Jumbo, ook erg lekker! )
  • 750 gram roomkaas (naturel uiteraard)
  • 4 eieren
  • 25 gram bloem
  • 50 ml slagroom
  • 200 gram suiker

Voor de bodem:

  • 320 gram Bastogne koeken (of kandij koeken)
  • 120 gram gesmolten roomboter

Voor de Italiaanse Meringue:

  • 3 eiwitten
  • 220 gram suiker
  • 70 ml water

Overig: 

  • Een springvorm van 24 cm
  • Bakpapier
  • Een gas brandertje
  • Suikerthermometer

Bereiding:

De lemon cheesecake:

Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een stuk bakpapier in de springvorm.

Verkruimel de Bastogne koeken met de hand of met een keukenmachine, meng de gesmolten roomboter er doorheen en roer goed door.  Dit mengsel gaat vervolgens onderin de springvorm, druk het goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet de bodem 10 minuten op 180 graden in de oven.

Mix de roomkaas met de suiker goed door elkaar.

Voeg vervolgens de eieren, de bloem en de slagroom toe en mix ook goed door elkaar.

Als laatst voeg je de lemon curd toe. Mix nog 1 keer goed door en giet het mengsel over de bodem in de springvorm.

Bak de cheesecake op 150 graden, 80 a 90 minuten. 

Na die tijd laat je de cheesecake nog 1,5 uur in de oven staan met de deur dicht. Daarna laat je de cheesecake nog een uur op het aanrecht afkoelen en dan zet je hem een nacht in de koelkast.

De cheesecake kun je prima een dag van te voren maken. De Italiaanse meringue maak je kort voor het eten van de cheesecake. Gaat de cheesecake niet in 1 keer helemaal op? De meningen op het internet zijn er over verdeeld maar je kunt de cheesecake met meringue prima een dag in de koelkast bewaren, langer zou ik niet aanraden dat komt je meringue denk ik niet ten goede. Ik heb het zelf uitgeprobeerd en een dag later was de cheesecake nog net zo lekker als de dag ervoor.

De Italiaanse meringue:

  1. Zorg dat de kom die je gebruikt voor de eiwitten vetvrij is, dat is erg belangrijk.
  2. De suiker en het water gaan in een steelpannetje op het vuur, meet de temperatuur met de suikerthermometer.
  3. Ondertussen klop je ook alvast de eiwitten op, dat is goed wanneer je de kom op zijn kop kunt houden en er niks uitkomt.
  4. Haal de suikerstroop van het vuur bij een temperatuur van 121 graden.
  5. Giet de suikerstroop in een dun straaltje bij het eiwitschuim terwijl je blijft mixen.
  6. Blijf mixen tot de Italiaanse meringue lauw is.
  7. Volledig af laten koelen tot je het op de cheesecake gaat verwerken.

Ik heb de Italiaanse meringue in een spuitzak gestopt en in toefjes op de cheesecake gespoten, maar het is net wat je zelf handig vindt. Je kunt het er ook gewoon op smeren met een spatel.

Brand vervolgens de bovenkant van het schuim met behulp van het gasbrandertje. Heb je geen gasbrandertje? Zet de cheesecake dan even heel kort onder de grill in de oven.. (goed in de gaten houden..).

Resultaat? Een heerlijke lemon cheesecake met Italiaanse meringue.. Succes!

Tip: Heb je nog Italiaanse meringue over, bak er schuimpjes van! Spuit ze in toefjes op een bakplaat en bak ze 2 uur op 100 graden.

Lemon cheesecake met Italiaanse meringue

Lemon cheesecake met Italiaanse meringue

Lemon cheesecake met Italiaanse meringue

Lemon cheesecake met Italiaanse meringue

Lemon cheesecake met Italiaanse meringue

 

 

Eet smakelijk!

Liefs,

Logo-ASH-PNG1

Ga je deze Lemon cheesecake met Italiaanse meringue proberen?? Deel je foto op Instagram of Facebook en tag mij daarin! 🙂 Dat vind ik echt te gek! Als je de hashtag #ashleywillems gebruikt kan ik altijd alles terug vinden!

Of laat me in een reactie hieronder weten of het je gesmaakt heeft!

Volg je mij trouwens al op  Instagram of Facebook?

 

Print Friendly, PDF & Email

Comments

comments


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 gedachten over “Lemon cheesecake met Italiaanse meringue..