Kerstkip met regenboogwortels en roseval aardappels.. Je hele hoofdgerecht in 1 braadslee.. Dat is ideaal toch?
Je hebt het al druk genoeg tijdens de feestdagen, je wilt graag lekker bij de familie zitten.. of je hebt gewoon geen zin in een veel gangen kerstdiner…? Dan maak je deze kerstkip met regenboogwortels en roseval aardappels, je hele hoofdgerecht in 1 braadslee.. Of hooguit in 2 braadsledes.. maar in 1 oven in ieder geval..
Het is natuurlijk wel van belang dat dit kippetje lekker mals en sappig op tafel komt! Trouwens, voor dit kippetje hoeft het helemaal geen kerst te zijn! Hij smaakt mij het hele jaar door..
Wat heb je nodig? ( 3 a 4 personen)
- Een hele ongemarineerde kip van cira 1,5 kilo
- 500 gram regenboogwortels en wat pastinaak
- 500 gram roseval aardappels
- 5 tenen knoflook
- 2 schijfjes citroen
- 2 grote uien
- Wat takjes verse rozemarijn en tijm
Voor de rub:
- 3 theelepels gerookt paprika poeder (sweet)
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 2 theelepels chili poeder
- 2 theelepels bruine suiker
- 2 theelepels oregano
- 2 theelepels uienpoeder
- 1 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel gember poeder
Voor de marinade om af te lakken:
- 1 eetlepel barbecue saus
- 2 eetlepels van het vrijgekomen vocht van de kip
- 1 eetlepel ketjap
- 2 theelepels bruine suiker
- 2 theelepels chilipoeder
- 1 theelepel gerookt paprika poeder
Bereiding:
Oké we beginnen bij het begin..
Knip alle touwtjes (als ze eraan zitten) van de kip los.. Vul de holte van de kip met de knoflook tenen, de citroen schijfjes en de takjes rozemarijn en tijm..
Meng alle kruiden van de rub door elkaar en wrijf de kip hier helemaal mee in..
Nu kun je 2 dingen doen.. je gaat de kip garen in de oven, in de braadslee. Of je gaart de kip in de slowcooker..
Slowcooker: 4 uur op low op een bedje van gesneden uien.. (pan even invetten met wat olijfolie)
Oven: De kip op een bedje van gesneden uien in een ingevette braadslee.. afgedekt met aluminium folie 2 uur op de laagste temperatuur.
Na die tijd halen we de kip uit de slowcooker of braadslee..
Snij de regenboogwortels en de roseval aardappels en stop deze in de (afgewassen) braadslee.. Hier overheen gaat wat peper/zout, wat knoflookpoeder, wat verse tijm en rozemarijn en wat olijfolie.. Zet dit alvast 15 minuten op 180 graden in de oven..
Na 15 minuten haal je de braadslee uit de oven en gaat de kip in het midden.. lak de kip helemaal af met de marinade mix.. (met een kwast..) Zet de braadslee weer terug in de oven voor 30 minuten op 180 graden.
Zet de braadslee daarna op tafel en prik lekker met ze alle van de kip, de aardappels en de regenboogwortels! Gegarandeerd succes!
Gebruik wel echt een goede (scharrel of biologische kip) van de poelier of de slager.. en geen voorverpakte kip uit de supermarkt.. Dat verschil is echt te proeven..
Is je kerstdiner nog niet compleet? Klik hier voor nog veel meer lekkere kerstrecepten!
Zoek je nog veel meer lekkere slowcooker recepten? Kijk dan even hier…
Eet smakelijk!
Liefs,
Ga je deze kerstkip met regenboogwortels en roseval aardappels proberen?? Deel je foto op Instagram of Facebook en tag mij daarin! 🙂 Dat vind ik echt te gek! Als je de hashtag #ashleywillems gebruikt kan ik altijd alles terug vinden!
Of laat me in een reactie hieronder weten of het je gesmaakt heeft!
Volg je mij trouwens al op Instagram of Facebook?
Ik heb dit recept gemaakt en het was heerlijk! Als je het recept precies volgt kan er echt niets misgaan. Het is ook helemaal niet zoveel werk!! Ik heb wel de aardappeltjes en wortels eventjes voorgekookt anders zijn ze niet gaar ben ik bang. Echt een aanrader dus !!!
Hoi Dylano, super! Ik ben zelf ook fan van dit gerecht omdat het inderdaad lekker makkelijk is.
Hi, dit recept ziet er heeerlijk uit! Bereiden en direct opeten is natuurlijk het lkkrst, maar stel dat je hem eerder wil klaarmaken, bijv de dag ervoor? Is dat te doen? Wat raadt je aan? Hoor het graag! Bedankt alvast!
Ik zou adviseren het echt op de dag zelf klaar te maken. De kip droogt anders denk ik teveel uit.