tips voor een kerstdiner zonder stress

Tips voor een kerstdiner zonder stress!


Tips voor een kerstdiner zonder stress

Tips voor een kerstdiner zonder stress! Want ├ęcht! het is niet nodig al die stress! Krijg jij het benauwd van alleen al het idee een kerstdiner te ‘moeten’ koken? Lees dan vooral deze tips eens door! En keep calm! ­čśŤ

Tips voor een kerstdiner zonder stress..

Een kerstdiner hoeft niet moeilijk en ingewikkeld te zijn, je moet het jezelf  vooral niet onnodig lastig maken! Je kunt natuurlijk lekker buiten de deur gaan eten, jezelf uitnodigen bij familie, gourmetten of fonduen.. (ook erg lekker trouwens!) Maar als je toch een lekker kerstdiner wil maken voor je gasten, zorg dan dat je geen stress hebt! Voor mij is koken een hobby en ontspanning, maar ik weet dat dit niet voor iedereen zo is.. Hopelijk heb je wat aan deze tips voor een kerstdiner zonder stress!

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Dat klinkt als een clich├ę maar het is echt z├│ belangrijk. Bedenk natuurlijk allereerst wat je gaat maken, hoeveel gasten, hoeveel gangen etc. Print de recepten uit!

tips voor een kerstdiner zonder stress

Ik heb onlangs al een kerstdiner gekookt voor 10 personen, ik heb toen gekozen voor kleine gerechten in verschillende schalen/schaaltjes of op leistenen. Een soort proeverij dus eigenlijk van verschillende voor, hoofd en nagerechten. Ideaal vond ik zelf! Iedereen eet wat hij/zij lekker vindt, iedereen eet zoveel als dat hij/zij lekker vindt.. Iedereen schept lekker zelf op, dat scheelt ook een hoop borden opmaken.. Ik noemde het ”Shared Dining”, gezellig alles delen met elkaar aan tafel. Bovendien kon ik zelf gewoon geen keuzes maken in wat ik dan wilde maken als voor, hoofd of nagerecht, dat probleem was hiermee ook gelijk opgelost..

Zoek je inspiratie voor je kerst recepten? Klik hier voor alle kerstrecepten..

Bij het bedenken van de recepten hou je rekening met:

– Zitten er voldoende recepten bij die ik al kan voorbereiden?

– Hoeft niet alles op het fornuis of in de oven? Verdeel het bereiden tussen de oven en het fornuis..

– Moet ik rekening houden met allergie├źn, vegetari├źrs of andere dieet wensen?

– Maak het jezelf niet te lastig! Kies makkelijke en eenvoudig te bereiden recepten uit waarvan je ook weet dat iedereen het lust! Maak gerechten waarvan je (bijna) zeker weet dat ze niet gaan mislukken. Ga met kerst geen experimenten doen, onnodig risico! Gebruik bijvoorbeeld ook geen ingredi├źnten waarmee je nog nooit gekookt hebt..

Maak vervolgens een boodschappenlijstje en ga daarmee op pad.. (of nog beter, bestel online!)kerst recepten

Tips voor de boodschappen:

Doe de boodschappen in fases en op tijd! Ga niet de dag voor kerst nog de supermarkt in wanneer je al over de koppen kunt lopen (let wel op houdbaarheidsdata op de producten!)┬á Geef tijdig een bestelling door bij de slager of visboer.. en haal deze bestelling direct met openingstijd op! (dat scheelt zo’n 100 wachtende voor je..) Check aanbiedingen! Niemand wil onnodig veel geld uitgeven aan het kerstdiner toch?

Planning..

Daarna is het belangrijk een planning te maken voor jezelf. Wat kun je al voorbereiden een dag van te voren? Wat kun je de ochtend van het kerstdiner doen? En wat moet echt op de dag/avond zelf nog gebeuren? Streep weg wat al klaar is. Het is bijvoorbeeld toch ideaal als je de toetjes al een dag van te voren kunt maken en na het kerstdiner alleen nog maar uit de koelkast hoeft te halen!? Of je sauzen, kruidenboter, smeersels, soep of stoofpeertjes.. kun je allemaal al voorbereiden! Op de dag zelf tref je de laatste voorbereidingen, bijvoorbeeld het snijden van groente, kruiden of aardappels. Zet alles gebruiksklaar in de koelkast. Haal vlees zoals biefstuk tijdig uit de koelkast!

Zorg voor een goede timing! Neem dit ook mee in je planning.. Het is niet handig als je groente of aardappels al klaar zijn en je moet nog met het vlees beginnen.. ­čśë

Zoek je nog tips voor het bakken van de perfecte biefstuk? (of ossenhaas, tournedos of rosbief..) Klik dan hier..

Is je koelkast te klein? Deze tijd van het jaar is het buiten ook koud genoeg! De schuur, tuin of balkon kan dus ook prima dienen als koelkast!

Het is toch veel gezelliger als je ook nog tijd hebt om gezellig bij je gasten/familie te zitten in plaats van alleen maar in de keuken te staan.. En hoe fijn zou het zijn als je zelf ook nog ergens de tijd hebt om jezelf leuk aan te kleden en op te maken? :mrgreen: Je planning is zo belangrijk!

Tafel dekken..

Iets wat je ook heel goed al van te voren kunt doen! Dan weet je ook direct of je genoeg servies, bestek en stoelen hebt.. Leuke tafel decoratie kun je trouwens prima scoren bij de Action of Hema! Zorg altijd dat je bestek en glazen schoon zijn!

tips voor een kerstdiner zonder stress

 

 

 

Het aller belangrijkste… Geniet en heb plezier! Mislukt er iets? Geen ramp! Laat je niet gek maken.. Heb je nog vragen? Stel ze gerust aan me..

Of misschien heb jij nog een tip voor een kerstdiner zonder stress! Deel ze dan met ons!

 

Hele smakelijke en gezellige dagen toegewenst!

Liefs,

Logo-ASH-PNG1

 

Volg je mij trouwens al op  Instagram of Facebook?

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Comments

comments

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.