Een Frietje Zwolsche stoof.. Een heerlijk herfstig stoofgerecht met de kruiden van Jonnie Boer.
Frietje Zwolsche stoof
Laat ik weer even voorop stellen dat dit géén gesponsord artikel is! In de supermarkt viel mijn oog op het potje Zwolsche stoof kruiden van Jonnie boer.. De tekst ‘krachtige specerijenmelange voor een oer-Hollandsche stoofpot’ sprak me wel aan. En zeg eerlijk, zo’n kant en klare kruidenmix is toch ideaal? Gemak dient soms de mens.. De mix bestaat uit o.a. kruidnagel, gerookte paprika, ui, zwarte peper, knoflook, laurier, piment, korianderzaad, kaneel, nootmuskaat, komijn, anijs en mosterdzaad en is 100% puur en natuurlijk zonder toegevoegd zout.
Wat ik laatst al zei, nu het herfst is draait mijn slowcooker weer op volle toeren.. We hebben zitten smullen van dit frietje Zwolsche stoof. Je hoeft er natuurlijk geen friet bij te eten, met rijst of bijvoorbeeld aardappelpuree zal het ook heerlijk smaken! Ik koos dit keer trouwens voor zoete aardappel friet vandaar de oranje kleur, deze maakte ik klaar in de airfryer.
Bereidingstijd: voorbereiding +/- 15 minuten + 7 uur in de slowcooker
Wat heb je nodig? (4 personen)
- +/- een kilo rundvlees (riblappen)
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 2 eetlepels appelstroop
- 1 theelepel uienpoeder
- 2 theelepels zout
- 2 theelepels peper
- Bloem
- 2 eetlepels Zwolsche stoof kruiden
Ben je benieuwd naar welke standaard producten ik gebruik, zoals bijvoorbeeld welke peper, klik dan even hier..
Gebruik je namelijk zelf andere producten kan de smaak natuurlijk ook anders uitvallen.
Bereiding:
Snijd het vlees en de uien in grove stukken. Smelt wat roomboter in de pan, haal het vlees even om en om door de bloem en bak het samen met de uien kort aan.
Schep het vervolgens in de slowcooker.
Voeg de knoflook, de kruiden en de appelstroop toe en zet de slowcooker +/- 7 uur aan op LOW.
* Er gaat geen extra vocht in de slowcooker.
Na 7 uur haal je de deksel eraf en roer je het goed door. Bij mij viel het vlees direct uit elkaar zo mals. Zet de slowcooker even op high en laat de deksel eraf, op die manier zorg je ervoor dat het vlees zal binden. Ik heb er zelf ook nog 2 eetlepels bloem aan toegevoegd voor extra binding. Bepaal zelf even of je dit nodig vindt of niet.
Wat ik altijd blijf herhalen: PROEF! Voeg naar wens nog extra peper/zout of andere kruiden toe! Durf te experimenteren.. Misschien voeg je een volgende keer het liefst wel 3 eetlepels Zwolsche stoof kruiden toe, dat kan! Smaken verschillen..
De zoete aardappel friet maakte ik klaar in de airfryer (gewoon Aviko zoete aardappel friet uit het vrieszak, lekker makkelijk!) En de combi was heerlijk! Het zoete van de frietjes met het kruidige super malse rundvlees was echt een schot in de roos. Robbert (mijn vriend) heeft aan tafel wel 3 keer gezegd dat het erg lekker was.
Heb je nog geen slowcooker in huis en twijfel je nog over de aankoop? Lees dan eens deze tips voor de aanschaf en het gebruik van de slowcooker!
Op de pagina ‘recepten voor de slowcooker’ vind je nog veel meer lekkere recepten voor de slowcooker!
Eet smakelijk!
Liefs,
Ga je dit frietje Zwolsche stoof proberen?? Deel je foto op Instagram of Facebook en tag mij daarin! 🙂 Dat vind ik echt te gek! Als je de hashtag #ashleywillems gebruikt kan ik altijd alles terug vinden!
Of laat me in een reactie hieronder weten of het je gesmaakt heeft!
Gister dit recept gemaakt en het was fantastisch! Ik had nog nooit zoete aardappel friet gegeten maar inderdaad dat is een hele lekkere combinatie. Dankjewel Ashley.
Hoi Thea! Leuk om te lezen!!! 🙂 Graag gedaan!
Ik zou graag recepten van jou op pinterest willen bewaren. Maar die mogelijkheid is er niet, helaas. Kan dit mogelijk gemaakt worden?
Hi Ceesea, een late reactie maar als het goed is moet het nu kunnen?
Dank je wel!
Heb hem net klaar. Vlees denk ik toch iets te klein gesneden. Resultaat best pittig ben altijd best ruim met doseren. Maar bak sla bij maken voor m’n schoonouders. Zeker voor herhaling vatbaar en weer mooi leerproces. Ashley weer bedankt
Hoi Richard, fijn dat het voor herhaling vatbaar was. Gewoon lekker experimenteren! 🙂
Hahaha ja zeker en was bang dat het te pittig, vonden m’n schoonouders het zo lekker dat ze het restant hebben meegenomen om nog een keer van te genieten 😉
Welke slowcooker heb jij ashley en met welke inhoud?
Hoi! Lees dit artikel eens door..:
https://ashleywillems.nl/diner/tips-voor-de-aanschaf-en-het-gebruik-van-een-slowcooker/
Bijna klaar en nu al goddelijk! Ik hou van pittig en heb ruim de kruiden en knof gebruikt. Na een uur toch even geroerd om alles te mengen. Heb biologische riblappen gebruikt en de harde stukjes vet eruit gesneden. Ga straks kijken of ik het nog ga binden. Moeilijk om niet te snoepen uit de pan.
Goedemorgern Ashley, het recept ziet er lekker uit. Ik ga dit dan ook a.s. vrijdag als mijn eerste slowcooker gerecht maken. Ik heb wel een vraagje: er staat “smelt wat roomboter in de pan…..”. Hoeveel roomboter en/of mag het ook met croma? Je doet er verder geen vocht bij, dus moet er toch waarschijnlijk wel een heel pakje croma gebruikt worden? Alvast bedankt voor jouw reactie.
Hallo René! Gewoon de hoeveelheid boter die je normaal ook gebruikt om vlees in te bakken/braden. Je zou ook croma kunnen gebruiken, maar zeker geen heel pakje! 🙂
deze gisteravond op mijn werk gemaakt in de crockpot express, aanbraden in de pan op saute stand en dan 45 minuten manual high pressure, het vlees was boterzacht, clienten vonde het heerlijk!
Hallo Ashley,
ik heb sinds kort de crockpot express. Nu weet ik dat het een slowcooker is maar je schijnt er ook onder druk vlees mee mals te kunnen krijgen
Heb je daar ook recepten voor?
Groet Nicole
Ps; de pindakip was fantastisch gelukt
Hoi, ik heb teveel zwolse stoofkruiden gebruikt (volgende keer dus minder) waardoor de kruidnagel overheerst. Is er een manier om die smaak te neutraliseren? Bier, rode wijn, bouillon?
Ik maak vaak Zwolsch stoofvlees met de kruiden van Jonnie Boer, maar die zijn niet meer te krijgen. Is er een alternatief hiervoor?
Het schijnt dat de stoof kruiden van Van Beekum een goed alternatief zijn.
Helaas bij mij niet zo mals…. misschien ligt dat aan het vlees? Ik heb wel riblappen gebruikt