Een feestelijke borrelplank voor oudejaarsavond, om lekker de hele avond van te smullen.
Een feestelijke borrelplank
Behalve uitgebreid ontbijten en dineren zijn we rondom en tijdens de kerstdagen ook veel aan het borrelen. Behalve een lekker drankje horen daar natuurlijk ook lekkere hapjes bij. Een borrelplank ziet er gezellig uit en iedereen kan kiezen wat hij/zij lekker vindt! Ik maakte heerlijke gehaktballetjes, komkommers met tonijn, crostini’s met carpaccio en lekkere kipspiesjes.
Met onderstaande recepten kun je zeker 2 grote goed gevulde borrelplanken maken.
Hoe dan?
Ingrediënten voor de gehaktballetjes:
- 250 gram rundergehakt
- 1 ei
- ½ sjalotje heel fijngehakt
- 2 eetlepels paneermeel
- 1 geraspte knoflookteen
- Peper/zout
- 1 eetlepel ketjap
- Optioneel: leuke prikkers voor in de balletjes
Bereiding:
Meng alle ingrediënten door elkaar en maak hier balletjes van.
Bak deze vervolgens in wat olijfolie/boter.
Tip: de gehaktballetjes kun je prima een dag van tevoren bereiden, zodat je ze alleen nog hoeft op te warmen. Koud zijn deze balletjes trouwens ook nog steeds lekker.
Ingrediënten voor de kipspiesjes:
- 2 kipfilets
- 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder (zoet)
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel lemon pepper
- Zout naar smaak
- Kleine satéprikkers
- Een klein bakje kant-en-klare satésaus
- Kleine glaasjes om de spiesjes in te zetten
Bereiding:
Snijd de kip in kleine blokjes.
Meng de kruiden door elkaar en wrijf de kipstukjes hiermee in. Dit kun je prima al een dag van tevoren doen.
Zet de satéprikkers een uur van tevoren in een glas water.
Rijg de kipstukjes op de satéprikkers.
Smeer de spiesjes vervolgens in met een kwastje met wat olijfolie.
Bak ze in een grillpan om en om bruin/gaar.
De kip kan ook voorgestoomd worden.
Warm de satésaus op en doe dit onderin de glaasjes.
Zet vervolgens de kipspiesjes in de satésaus in de glaasjes. Als je glaasjes wat groter zijn kun je eventueel ook meerdere spiesjes in 1 glaasje zetten.
Ingrediënten voor de komkommers met tonijn:
- 1 komkommer
- 1 blikje tonijn op water
- 1 1/2 eetlepel mayonaise
- 1 fijngesneden lente-uitje
- Wat verse of gedroogde bieslook
- Peper/zout naar smaak
Bereiding:
Was de komkommer en snijd er plakjes van.
Laat de tonijn goed uitlekken in een zeef en druk met een vork het water er goed uit.
Voeg de mayonaise, het fijn gesneden lente-uitje, wat bieslook en peper/zout toe aan de tonijn en meng dit goed door elkaar. Proef even en voeg naar wens nog meer peper/zout toe).
Op ieder plakje komkommer verdeel je vervolgens een theelepel van het tonijnmengsel.
Niet heel ingewikkeld toch?
Ingrediënten voor de crostini’s met carpaccio (ongeveer 15 stuks)
- 1 pakje carpaccio (meestal zit er ongeveer 125 gram in een verpakking)
- 15 plakjes stokbrood of kant-en-klare crostini’s
- 1 eetlepel geroosterde pijnboompitten
- Een handje versgeraspte Parmezaanse kaas
- Balsamicostroop
- Knoflookolie
- Peper/zout
- Handje rucola
Bereiding:
Besmeer de plakjes stokbrood met wat knoflookolie en leg ze op een bakplaat. Rooster ze enkele minuten in de oven op 180 graden tot ze krokant zijn.
Verdeel de carpaccio en de rucola over de crostini’s.
Maak ze af met wat balsamicostroop, de Parmezaanse kaas, de pijnboompitten en naar smaak nog wat peper/zout.
Klik hier voor nog veel meer lekkere recepten voor de feestdagen.
Hele fijne feestdagen toegewenst en eet smakelijk!
Liefs,
Dit recept is in samenwerking met Miele tot stand gekomen. Ben je op zoek naar meer kerstinspiratie? Neem dan even een kijkje op de Instagram pagina van Miele
Ga je een feestelijke borrelplank proberen?? Deel je foto op Instagram of Facebook en tag mij daarin! 🙂 Dat vind ik echt te gek! Als je de hashtag #ashleywillems gebruikt kan ik altijd alles terug vinden!
Of laat me in een reactie hieronder weten of het je gesmaakt heeft!
Volg je mij trouwens al op Instagram of Facebook?