Citroen koek, lemon bars.. Hoe je ze ook wilt noemen, ze waren heerlijk! Een (iets wat zachte) koek bodem met daar overheen een soort lemoncurd.
Deze citroen koek is weer eens wat anders dan een appeltaart, of boterkoek. Al heeft het qua structuur wel iets weg van boterkoek! Maar dan lekkerder.. 😉
Dus wil je de visite weer eens wat anders voorschotelen of je hebt er gewoon enorm trek in, probeer dit recept eens uit! Krijg je geen spijt van..
Bereidingstijd: +/- 30 minuten + ongeveer een uur in de oven.
Citroen koek
Wat heb je nodig?
Voor de koek bodem:
- 250 gram zachte roomboter
- 250 gram Zeeuws bloem (patent bloem kan ook)
- 120 gram fijne kristal suiker
- Snufje zout
Voor de citroen laag:
- +/- 130 ml citroensap
- Citroen rasp van een halve (onbespoten) citroen
- 220 gram suiker
- 40 gram bloem
- 4 eieren
Overig:
- Poedersuiker
- Een bakvorm (brownie bakvorm, of zoals ik een ovenschaal)
- Bakpapier
Bereiding:Â
Bekleed allereerst je bakvorm met bakpapier en verwarm de oven alvast voor.
We beginnen natuurlijk met de koek bodem.
Maak een deeg van de ingrediënten voor de bodem, kneed goed door en verdeel over de bodem van de bakvorm.
Zet de bodem vervolgens 25 minuten in de oven op 180 graden.
Ga nu verder met de citroen laag.
Alle ingrediënten roer je met een garde goed door elkaar. Wanneer de suiker helemaal is opgelost laat je het mengsel even staan totdat de bodem klaar is.
Giet vervolgens het citroen mengsel over de koek bodem en zet weer terug in de oven voor 25 a 30 minuten op 180 graden.
Hij moet stevig zijn wanneer hij uit de oven komt, maar niet keihard. Laat de citroen koek vervolgens goed afkoelen op het aanrecht.
Maak af met wat poedersuiker..
Bewaar de citroen koek in de koelkast.
Klik hier voor een heerlijk recept om zelf lemon curd te maken!
Eet smakelijk!
Liefs,
Ga je deze citroen koek proberen?? Deel je foto op Instagram of Facebook en tag mij daarin! 🙂 Dat vind ik echt te gek! Als je de hashtag #ashleywillems gebruikt kan ik altijd alles terug vinden!
Of laat me in een reactie hieronder weten of het je gesmaakt heeft!
Heb ze net gemaakt, ze zijn echt geweldig lekker..
Mooizo! Wij smullen er ook altijd van..
Hoi Ashley,
Wat een heerlijke koeken zijn dit! Maar best veel voor 2 personen 🙂 Hoelang zou je ze in de koelkast kunnen bewaren? Of eventueel in de vriezer?
Bodem
Boter vervangen door becel i.v.m. lactose intolerantie. Goed gegaan en lekker maar machtig. De volgende keer halveer ik de hoeveelheden. En misschien nog beter met (hardere) vegan boter.
Hey! Het lijkt me een heel lekker recept, maar ik heb wel een vraagje; voor hoeveel “stukjes” is dit, en hoe groot is de bakvorm?
Hoi Machteld, ik zou je niet meer durven zeggen hoeveel stukjes eruit gingen. Mijn bakblik is 20×20 cm.
Ik ben de koek nu aan het maken, heb de eerste laag gebakken, iets langer omdat deze zo zacht bleef? Na 35 min. Toch maar de citroen laag erop geschonken maar dit ging dwars door de onderste laag heen? Was het de bedoeling de eerste laag eerst af te laten koelen? Dit staat niet in het recept dus ik heb de citroen laag er direct opgeschonken en ben bang dat dit niks meer gaat worden.. ? ik zou niet weten wat ik heb fout gedaan?
Ojee Hellen, dat heb ik nog nooit gehoord.. De onderste laag moet niet eens vloeibaar zijn als hij erin gaat, laat staan als hij eruit komt. Op welke stand stond de oven? Is het uiteindelijk nog iets geworden, nee zeker?
Hoi, ik heb hetzelfde probleem gehad. Waarschijnlijk was mijn boter te zacht en ik had te lang gemixt. Opnieuw het deeg gemaakt met koudere boter en deze keer ging het wel goed!
Denk dat de bodem vloeibaar blijft door de vele boter, naar verhouding. Ik laat de boden wat afkoelen voor de volgende laag.
Dank je voor deze geweldige koek. Ik heb de citroenkoek vanmiddag gemaakt en het is echt heerlijk. Een lekker nieuw recept die in ons receptenboek komt.
Wat voor voorbaat bakblik gebruik je?
Wat voor maat bakblik gebruik je?
Boter vervangen door becel i.v.m. lactose intolerantie. Goed gegaan en lekker maar machtig. De volgende keer halveer ik de hoeveelheden. En misschien nog beter met (hardere) vegan boter.
ik vond zo heerlijk lekker dessert om zondags bij de koffie te geven
Hi, ik ben vandaag de koek aan het maken maar ik ben een beetje in de war door de afmetingen. Je geeft aan dat het bakblik 20×20 is maar op de foto is bij het recept is het bakblik rechthoekig. Ik heb het nu in een bakblik van 20×20 gedaan maar voor mijn gevoel is de koek te dik en het bakblik bijna te klein voor het vocht wat er nog bij moet…
De randjes zijn verbrand…maat misschien moet dat?
Hoi,ik heb de citroen koek vandaag gemaakt. Alleen zakte mijn citroen mengsel door de bodem heen. Was te zacht. Wat heb ik verkeerd gedaan?. Heb de bodem 30 min gebakken