Babi pangang van buikspek! Dat leek me wel een leuke nieuwe uitdaging. Resultaat? Heerlijk!
Babi pangang van buikspek..
We doen het niet vaak maar als we Chinees afhalen dan zit daar altijd babi pangang bij.. Super lekker, maar het spookte al enige tijd door mijn hoofd om zelf eens babi pangang van buikspek te maken. Dit leek me alleen nog niet heel simpel, ik schoof het idee daarom nog enige tijd voor me uit. Tot ik laatst bij de Hanos (horeca groothandel) met een stuk buikspek in mijn handen stond. Het moest maar eens gaan gebeuren, het kon hooguit een keer (of 10) mislukken.
Buikspek kun je ook kopen bij de makro, sligro of bij de slager. Ook op internet kun je tegenwoordig dit soort stukken vlees prima bestellen.
Op het internet vond ik geen recept wat helemaal naar mijn zin was dus ik besloot het op mijn eigen manier te doen. Ik heb dit recept redelijk simpel gehouden maar je kunt qua kruiden natuurlijk gebruiken wat jouw lekker lijkt! Experimenteer vooral, dat ga ik de volgende keer ook doen!
Ik heb bij de bereiding gebruik gemaakt van mijn slowcooker. Ik maakte de babi pangang van buikspek maar je kunt eventueel ook kiezen voor speklapjes of procureur. Persoonlijk zou ik niet kiezen voor hamlappen, deze zijn niet vet genoeg en drogen snel uit. Bovendien zit hier naar mijn mening ook minder smaak aan.
Wat heb je nodig?
- Ik gebruikte een stuk buikspek van 1.8 kilo mét zwoerd zonder been.
- Een handje grof zeezout.
Voor de marinade:
- 2 a 3 theelepels Chinese 5 spices
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 2 theelepels uienpoeder
- 3 eetlepels bruine suiker
- Een flinke scheut sojasaus
- 2 eetlepels gembersiroop
Voor de saus:
- 200 ml water
- 4 eetlepels tomatenpuree
- 3 eetlepels ketchup
- 2 eetlepels (zoete) chilisaus
- 2 eetlepels gembersiroop
- 2 eetlepels bruine suiker
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel zout
- 1/2 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel citroensap
- 2 theelepels ketjap
- Eventueel: Maizena om de saus te binden
- Eventueel: Sambal wanneer je van pittig houdt.
Optioneel: je kunt ervoor kiezen om eerst een uitje en knoflook heel fijn te snijden en aan te fruiten.
Bereiding:
De bereiding begint al (minimaal) een dag van te voren. Snijd allereerst een ruitpatroon in de bovenste laag van het buikspek. Doe dit met een heel scherp vlees/koksmes of eventueel met een schoon stanleymes. Prik met een vleesprikker (of een naald) wat gaatjes aan zowel de vleeskant als aan de zwoerd kant van het buikspek. Aan de vlees kant zorgt dit ervoor dat de marinade goed intrekt, aan de kant van het zwoerd zorgt dit ervoor dat er uiteindelijk een knapperige korst op komt.
Maak een mix van alle ingrediënten voor de marinade. En giet dit in een ovenschaal (groot genoeg voor het stuk buikspek). Leg het stuk buikspek met de vlees kant naar beneden in de ovenschaal, in de marinade. Dek de schaal vervolgens af met aluminiumfolie of een plastic zak en zet deze in de koelkast voor minimaal 12 uur (24 uur is nog beter).
De volgende dag laat je het buikspek eerst op kamer temperatuur komen. Vervolgens gaat het met de zwoerd kant naar beneden in de slowcooker voor 5,5 uur op low. De marinade die achterblijft in de ovenschaal giet je ook nog over het vlees.
Na 5,5 uur haal je het stuk buikspek uit de slowcooker en laat je het op een rooster of in een ovenschaal (buiten de koelkast) een paar uur ‘drogen’. Dit drogen zorgt ervoor dat er straks in de oven een krokante korst op komt. Strooi een handje zeezout over het buikspek, dit onttrekt ook vocht.
Ondertussen kun je alvast aan de babi pangang saus beginnen.
Dit is eigenlijk heel simpel, verwarm alle ingrediënten met elkaar in een steelpannetje.
Belangrijk: proef even! Het is een zoetzure saus maar misschien wil jij de saus nog iets zoeter, zuurder of pittiger.. Maak de saus naar eigen smaak.
Wanneer je de saus te dun vindt kun je hem binden met wat maïzena. Bij mij was dit niet nodig.
Haal het zout grotendeels van het buikspek af en schuif het rooster de oven in.
Hoelang het buikspek nu precies onder de grill moet dat is niet te zeggen, dit zal per oven erg verschillen. Bij mij heeft het buikspek zo’n 15 minuten onder de (voorverwarmde) grill gestaan (220 graden). Maar blijf erbij! Het kan zomaar ineens verbrand zijn en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Hou het goed in de gaten en haal het buikspek uit de oven wanneer jij denkt dat het korstje knapperig genoeg is.
Door het snijden van het ruitpatroon kun je het buikspek nu makkelijk in plakken/stukken snijden.
Serveer op een groot bord of schaal met de babi pangang saus.
Het resultaat was een heerlijk sappig/mals stukje vlees met een heerlijk krokant korstje! In combinatie met de babi pangang saus was het echt smullen.
Wij aten er nasi bij.. Klik hier voor het recept van de nasi.
Maar ook op een broodje zal dit buikspek met babi pangang saus heerlijk smaken, ook in combinatie met wat atjar bijvoorbeeld.
Ik weet (bijna) zeker dat jullie ook gaan smullen van deze babi pangang van buikspek..
Op de pagina ‘recepten voor de slowcooker’ vind je nog veel meer lekkere recepten voor de slowcooker!
Twijfel je nog steeds over de eventuele aanschaf van een slowcooker? Lees mijn tips voor de aanschaf en het gebruik van de slowcooker dan eens door! Klik hier…
Eet smakelijk!
Liefs,
Ga je deze babi pangang van buikspek proberen?? Deel je foto op Instagram of Facebook en tag mij daarin! 🙂 Dat vind ik echt te gek! Als je de hashtag #ashleywillems gebruikt kan ik altijd alles terug vinden!
Of laat me in een reactie hieronder weten of het je gesmaakt heeft!
Op dit moment staat mijn rendang te pruttelen in de geleende slowcooker van een vriendin. Na het lezen van jouw recepten ga ik er eentje aanschaffen, dank!
Leuk om te horen!! Eet smakelijk alvast!
hoi Ashley!
Kan dit recept toevallig ook in een stoofpan?
Waar kan ik de 5 chineze kruiden halen die in het gerecht moeten.
Ik wil het graag een keertje uitproberen! En dan zeker met de krokante korst!
Dat deed je gewoon in de oven? Niet op een grill plaat?
Bedankt alvast!
Gister gemaakt en je had gelijk, nog beter als van de chinees.. we hebben echt zitten smullen.. Bedankt voor dit recept Ashley.
Goed om te horen! Graag gedaan..
Wat een geweldig recept, van het weekend gemaakt en het was heerlijk! We hebben ons vingers erbij opgegeten.. Oops
Haha leuk om te lezen! Zonde van die vingers 😉
hoi Ashley!
Kan dit recept toevallig ook in een stoofpan?
Waar kan ik de 5 chineze kruiden halen die in het gerecht moeten.
Ik wil het graag een keertje uitproberen! En dan zeker met de krokante korst!
Dat deed je gewoon in de oven? Niet op een grill plaat?
Bedankt alvast!
Ik hoop dat je dit op tijd leest. Ik Ga het vandaag maken in mijn net aangeschafte slow cooker. Geen idee hoe dat ding werkt….. moet hij eerst opwarmen, en moet de stand op low/med of high???? taat al 12 uur in de marinade, en nu bijna op kamertemperatuur……
Hoi Betty,
Een slowcooker hoeft niet op te warmen, dit recept kan op low! Succes en ik hoop dat het je gaat smaken!
Als je geen slowcooker hebt, kan het dan ook in de stoofpan? Hoelang dan ongeveer?
Ik heb het buikspek inmiddels in de marinade in de koelkast liggen, maar is het niet te weinig vocht voor in de slowcooker? Kan ik het aanvullen met water? Er vanuitgaande dat het vlees onder moet staan om te garen?
Hoi Rolanda, er moet absoluut niet meer vocht in de slowcooker. Heeft vlees hoeft niet onder water te staan..
Ik ga morgen dit recept maken, mijn vraag is echter of de bereidingstijd even lang blijft bij een stuk buikspek van ongeveer 700 gram?
Hoi Kelsey, is het gelukt met de bereiding? Een kleiner stuk zou inderdaad een kortere bereidingstijd kunnen betekenen. Dat is dan altijd even uitproberen..
Mooi recept, precies wat ik zoek. Ik wil eigenlijk na het drogen het stuk vlees vacumeren en invriezen, is dit verstandig? Om het vervolgens bevroren in kokend water weer wat op te warmen ( zeg 15 a 20 minunten ) in de vacuumzak en daarna af te grillen. Lijkt je dit verstandig?
Hoi Raymond, ik durf je niet te zeggen of dit verstandig is. Maar volgens mij zag ik op Facebook dat je het op deze manier gedaan hebt? Is het goed gelukt?
Ziet er mooi uit! Maar… Is dat afgekoelde stuk vlees wel warm na kwartiertje grillen? Niets vervelenders dan koud of lauw eten, in mijn beleving
Hoi Bianca, dat was bij mij wel het geval. Maar je kunt hem natuurlijk ook nog iets langer in de oven laten staan..
Hallo Ashley
Van uw recept ben ik babi pangang aan het maken. In de slowcooker. Nu blijft er heel veel braadvocht over in de slowcooker.
Ik dacht daar de saus van te maken maar kan dat niet terug vinden in uw recept wat u met het braadvocht doet. Of ik miet er overheen lezen.
Met vriendelijke groet Evelien du Pau
Vandaag gemaakt. Bedankt voor het recept. Het heeft gesmaakt
Heeeeeeeerlijk!!! Nasi en babi Pangang gemaakt! Kunnen zo aanschuiven! Uiteraard wel even geproefd 😊 bedankt voor de lekkere recepten!
Leuk om te lezen!!
Al meerdere malen dit recept gemaakt; laatste keer met procureur.
Erg lekker!
Er wordt hier thuis geregeld om gevraagd.
Heerlijk recept maar neem aan dat je de zwoerd eraf snijd bij opdienen? Zoveel zwoerd zit er n9gtans bij de Chinees ook niet bij?
Vandaag voor de 2e x maken.
Dit recept is echt top.
Hi,
Mijn stuk vlees zit nu in de slowcooker. Ik heb een vraag voor wanneer het vlees moet drogen. Het zout moet dat op de zwoerd kant of op de vlees kant?
Ik hoop op een spoedige reactie zodat ik het juiste doe.
Alvast bedankt.
Groet Nancy
Hi,
Ik heb een vraag voor wanneer het vlees moet drogen. Het zout moet dat op de zwoerd kant of op de vlees kant?
Ik hoop op een spoedige reactie zodat ik het juiste doe.
Alvast bedankt.
Groet Nancy
Ik zocht een zoekbalk, maar kan die niet vinden ?
Ik hoor dat Tijgerkop erg lekker is, maar vindt het niet.
Het was echt héérlijk, super mals en smaakvol! De volgende keer probeer ik het zonder de zoutlaag tijdens het drogen, dit heeft het net iets te zout gemaakt. We hebben er het nasi goreng recept bijgemaakt, die was ook zo lekker!
Goedendag
Dit lijkt mij erg lekker, heb nog een stuk procureur van 1 kg in de vriezer, kan ik daar ook dit recept voor gebruiken enzo ik dat ook een dag van tevoren kunnen doen en de volgende dag opwarmen of is het dan niet meer knapperig!
Gr.Tilly
Goedendag, vraagje: Kan ik dit ook met procureur maken en kan dat ook een dag van tevoren?
Gr.Tilly
Pingback: Babi pangang van buikspek uit de slowcooker – Hoe Koken Babi Pangang Recept - Hoe Koken Recept 2023
Hoi,
De babi pangang gemaakt volgens recept.
Was verrukkelijk , gewoon met witte rijst gegeten ,met atjar.
Ga het zeker nog eens maken
Al een keer of vier heb ik dit recept gemaakt.
Het smaakt heerlijk, daarom wil iedereen het komen eten.
https://www.ibm.com