Babi pangang van buikspek

Babi pangang van buikspek uit de slowcooker! 10


Babi pangang van buikspek

Babi pangang van buikspek! Dat leek me wel een leuke nieuwe uitdaging. Resultaat? Heerlijk!

 

Babi pangang van buikspek..

We doen het niet vaak maar als we Chinees afhalen dan zit daar altijd babi pangang bij.. Super lekker, maar het spookte al enige tijd door mijn hoofd om zelf eens babi pangang van buikspek te maken. Dit leek me alleen nog niet heel simpel, ik schoof het idee daarom nog enige tijd voor me uit. Tot ik laatst bij de Hanos (horeca groothandel) met een stuk buikspek in mijn handen stond. Het moest maar eens gaan gebeuren, het kon hooguit een keer (of 10) mislukken.

Buikspek kun je ook kopen bij de makro, sligro of bij de slager. Ook op internet kun je tegenwoordig dit soort stukken vlees prima bestellen.

Op het internet vond ik geen recept wat helemaal naar mijn zin was dus ik besloot het op mijn eigen manier te doen. Ik heb dit recept redelijk simpel gehouden maar je kunt qua kruiden natuurlijk gebruiken wat jouw lekker lijkt! Experimenteer vooral, dat ga ik de volgende keer ook doen!

Ik heb bij de bereiding gebruik gemaakt van mijn slowcooker. Ik maakte de babi pangang van buikspek maar je kunt eventueel ook kiezen voor speklapjes of procureur. Persoonlijk zou ik niet kiezen voor hamlappen, deze zijn niet vet genoeg en drogen snel uit. Bovendien zit hier naar mijn mening ook minder smaak aan.

Wat heb je nodig?

  • Ik gebruikte een stuk buikspek van 1.8 kilo mét zwoerd zonder been.
  • Een handje grof zeezout.

Voor de marinade:

  • 2 a 3 theelepels Chinese 5 spices
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 3 eetlepels bruine suiker
  • Een flinke scheut sojasaus
  • 2 eetlepels gembersiroop

Voor de saus:

  • 200 ml water
  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • 3 eetlepels ketchup
  • 2 eetlepels (zoete) chilisaus
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel citroensap
  • 2 theelepels ketjap
  • Eventueel: Maizena om de saus te binden
  • Eventueel: Sambal wanneer je van pittig houdt.

Optioneel: je kunt ervoor kiezen om eerst een uitje en knoflook heel fijn te snijden en aan te fruiten.

Bereiding:

De bereiding begint al (minimaal) een dag van te voren. Snijd allereerst een ruitpatroon in de bovenste laag van het buikspek. Doe dit met een heel scherp vlees/koksmes of eventueel met een schoon stanleymes. Prik met een vleesprikker (of een naald) wat gaatjes aan zowel de vleeskant als aan de zwoerd kant van het buikspek. Aan de vlees kant zorgt dit ervoor dat de marinade goed intrekt, aan de kant van het zwoerd zorgt dit ervoor dat er uiteindelijk een knapperige korst op komt.

Babi pangang van buikspek

Maak een mix van alle ingrediënten voor de marinade. En giet dit in een ovenschaal (groot genoeg voor het stuk buikspek). Leg het stuk buikspek met de vlees kant naar beneden in de ovenschaal, in de marinade. Dek de schaal vervolgens af met aluminiumfolie of een plastic zak en zet deze in de koelkast voor minimaal 12 uur (24 uur is nog beter).

De volgende dag laat je het buikspek eerst op kamer temperatuur komen. Vervolgens gaat het met de zwoerd kant naar beneden in de slowcooker voor 5,5 uur op low. De marinade die achterblijft in de ovenschaal giet je ook nog over het vlees.

Na 5,5 uur haal je het stuk buikspek uit de slowcooker en laat je het op een rooster of in een ovenschaal (buiten de koelkast) een paar uur ‘drogen’. Dit drogen zorgt ervoor dat er straks in de oven een krokante korst op komt. Strooi een handje zeezout over het buikspek, dit onttrekt ook vocht.

Babi pangang van buikspek

Ondertussen kun je alvast aan de babi pangang saus beginnen.

Dit is eigenlijk heel simpel, verwarm alle ingrediënten met elkaar in een steelpannetje.

Belangrijk: proef even! Het is een zoetzure saus maar misschien wil jij de saus nog iets zoeter, zuurder of pittiger.. Maak de saus naar eigen smaak.

Wanneer je de saus te dun vindt kun je hem binden met wat maïzena. Bij mij was dit niet nodig.

Haal het zout grotendeels van het buikspek af en schuif het rooster de oven in.

Hoelang het buikspek nu precies onder de grill moet dat is niet te zeggen, dit zal per oven erg verschillen. Bij mij heeft het buikspek zo’n 15 minuten onder de (voorverwarmde) grill gestaan (220 graden). Maar blijf erbij! Het kan zomaar ineens verbrand zijn en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Hou het goed in de gaten en haal het buikspek uit de oven wanneer jij denkt dat het korstje knapperig genoeg is.

Door het snijden van het ruitpatroon kun je het buikspek nu makkelijk in plakken/stukken snijden.

Serveer op een groot bord of schaal met de babi pangang saus.

Babi pangang van buikspek

Het resultaat was een heerlijk sappig/mals stukje vlees met een heerlijk krokant korstje! In combinatie met de babi pangang saus was het echt smullen.

Wij aten er nasi bij.. Klik hier voor het recept van de nasi.

Maar ook op een broodje zal dit buikspek met babi pangang saus heerlijk smaken, ook in combinatie met wat atjar bijvoorbeeld.

Ik weet (bijna) zeker dat jullie ook gaan smullen van deze babi pangang van buikspek..

 

Op de pagina ‘recepten voor de slowcooker’ vind je nog veel meer lekkere recepten voor de slowcooker!

Twijfel je nog steeds over de eventuele aanschaf van een slowcooker? Lees mijn tips voor de aanschaf en het gebruik van de slowcooker dan eens door! Klik hier…

Eet smakelijk!

Liefs,

Logo-ASH-PNG1

Ga je deze babi pangang van buikspek proberen?? Deel je foto op Instagram of Facebook en tag mij daarin! 🙂 Dat vind ik echt te gek! Als je de hashtag #ashleywillems gebruikt kan ik altijd alles terug vinden!

Of laat me in een reactie hieronder weten of het je gesmaakt heeft!

Volg je mij trouwens al op  Instagram of Facebook?

Print Friendly, PDF & Email

Comments

comments


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

10 gedachten over “Babi pangang van buikspek uit de slowcooker!