Vandaag deelt gastblogger Nienke een heerlijk en simpel rozijnenbrood met ons! Wat zelf rozijnenbrood maken bijkt niet zo ingewikkeld als men soms denkt!
Zelf rozijnenbrood maken..
Brood bakken blijft toch wel een dingetje… de verhoudingen luisteren nauw, de temperatuur van de grondstoffen moeten goed zijn, het moet rijzen in het juiste klimaat en ga zo maar door!
Maar toen kende je het recept van dit heerlijke rozijnenbrood nog niet! Zelf rozijnenbrood maken is een eitje! Het enige wat je moet doen is alles mengen en afbakken. Regelmatig bak ik er eentje voor het weekend en eten we het met een laagje roomboter. Blijft er iets over, geen probleem! Snijd het brood in plakken en vries het in!
Bereidingstijd: 10 minuten + 60 minuten in de oven
Benodigdheden:
- Bakblik
- Mengkom
- Spatel
- Kwastje
Ingrediënten: voor 1 rozijnen brood
- 500 gr bloem
- 50 gr witte basterdsuiker
- 2 tl baksoda
- 2 tl bakpoeder
- mespuntje zout
- 2 eieren
- 300 ml karnemelk
- 250 ml zure room
- 500 gr rozijnen
- noten naar keuze (optioneel)
- 1 ei om af te strijken
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Doe alle natte ingrediënten bij elkaar in de kom en meng goed door
- Voeg nu de droge ingrediënten behalve de rozijnen en noten aan de natte ingrediënten toe en meng door
- Voeg de rozijnen en eventueel de noten toe aan het deeg.
- Het deeg blijft nat, maar dat komt helemaal goed! C
- Vet het bakblik in en bebloem deze ook
- Giet het deeg in het blik en strijk af met een losgeklopt eitje
- Bak het brood af op 180°C, 60-70 minuten
Benieuwd naar de rest van Nienkes kookkunsten? Volg haar op Instagram! ”Mykitchenplayground”
Eet smakelijk!
Liefs,
Ga je zelf rozijnenbrood maken?? Deel je foto op Instagram of Facebook. Dat vind ik echt te gek! Als je de hashtag #ashleywillems gebruikt kan ik altijd alles terug vinden!
Of laat in een reactie hieronder weten of het je gesmaakt heeft!
Hallo Ashley, hoe groot moet de bakvorm zijn?
Ik heb hem gemaakt, en was heerlijk.
Heb zelf citroen en sinaasappel schil toegevoegd en kaneel.
Kan hem iedereen aanraden.
Ik heb gisteren een krentenbrood gemaakt maar vandaag is hij behoorlijk hard, hoe kan dat. Graag had ik bericht hier over.
Beste Mensen.
Geloof mij nou, ik heb 35 jaar een bakkerij gehad.
Je kunt niet in een korte tijd een goed brood of krentenbrood bakken.
Tijd is het belangrijkste ingrediënt.
De eiwitten van de bloem de gist en de suikers moeten lange tijd met elkaar aan de slag, dan ontwikkel je smaak en malsheid.
Denk nu niet dat je zomaar een brood kunt bakken.
Als het uit de oven komt smaakt alles lekker ,maar de volgende dag moet het nog mals en lekker zijn.
Gluten :
Er zijn heel veel mensen die last hebben van gluten.
Dit komt omdat we brood veel te vers eten.
Het brood moet goed zijn afgekoeld.
Hoe ontstaan gluten ?
Gluten worden gevormd tijdens het kneed proces.
De gluten zorgen voor een homogeen deeg, een elastisch deeg.
Gluten kun te niet zien ,kopen of pakken.
Door het verwarmen van het brood wordt de binnenkant nat en smeuïg, dat kan er voor zorgen dat er een kleverige massa door de darmen gaat.
En dat kan juist problemen opleveren met je darmen.
Laat het brood goed afkoelen en eet het dan pas.
Vroeger weet ik nog dat men brood at wat minstens drie dagen oud was.
Groet, 4e generatie bakker.