Hier kun je mij dus echt ’s nachts voor wakker maken.. Truffelrisotto met kastanjechampignons en ossenhaas!
Ik was sowieso altijd al gek op risotto en ik heb al heel wat variaties gemaakt.. Maar deze truffelrisotto met kastanjechampignons en ossenhaas staat echt met stip op 1! Je hoeft het natuurlijk niet per se met ossenhaas te maken, daarop kun je dan weer allerlei variaties verzinnen..
Ik hoor soms mensen zeggen ”risotto daar waag ik me niet aan” of ”risotto is echt heeeeeeel lastig om te maken..” Nu ga ik natuurlijk niet zeggen dat het een dood eenvoudig recept is.. Maar jij kan het ook! Ik weet het zeker! Je kan alleen niet tussendoor de was gaan opvouwen.. je moet erbij blijven.. dan komt het goed!
Dit recept doet het ook heel goed tijdens de feestdagen.. wel even oefenen van te voren ;).
Truffelrisotto met kastanjechampignons en ossenhaas
Bereidingstijd: +/- 40 minuten
Wat heb je nodig? (2 personen)
- 200 gram risottorijst
- 2 sjalotjes
- 1 teen knoflook
- Een bakje kastanjechampignons
- Ongeveer 1 liter bouillon (ik koos voor kippenbouillon)
- 50 ml droge witte wijn
- Stuk verse Parmezaanse kaas
- 2 klontjes roomboter
- 100 ml kookroom
- Scheutje (goede) olijfolie
- Truffelolie en/of verse truffel
- peper/zout
- Een stukje ossenhaas (of biefstuk)
- Optioneel: (geroosterde) pijnboompitjes (hoeft natuurlijk niet)
Bereiding:
Snipper de sjalotjes fijn, hak de knoflook fijn en snij de kastanjechampignons..
Verhit 1 klontje roomboter en een scheutje olijfolie in een wok.. (laat de boter/olie niet te heet worden/verkleuren)
Bak de sjalotjes, knoflook en de kastanjechampignons op laag vuur..
Voeg de wijn toe (middel hoog vuur) kook dit even een paar minuten mee totdat het meeste vocht weer is verdwenen..
Voeg nu ook de rijst toe en roer dit goed door.. de korrel moet een beetje doorzichtig worden voordat je weer verder gaat.
Voeg nu een grote soeplepel bouillon toe, de rijst moet de bouillon hebben opgenomen voordat je weer een volgende lepel toevoegt.
Herhaal het toevoegen van de bouillon gedurende ongeveer 25 minuten.. (maar laat de rijst wel elke keer eerst de bouillon opnemen en blijf roeren!) Voeg ook de kookroom toe..
Proef tussendoor of de risotto al goed is, de rijstkorrel moet aan de buitenkant zacht zijn maar aan de binnenkant nog wel iets van bite hebben.. (anders wordt het pap..) Het moet een smeuïge risotto worden die nog iets uitloopt op het bord..
Wanneer de risotto naar wens is, draai je het vuur uit en roer je er een klontje boter doorheen en flink wat geraspte Parmezaanse kaas.. Én natuurlijk een lekkere scheut truffelolie! Vers geschaafde truffel kan natuurlijk ook maar dat moet je maar net kunnen vinden.
Proef even.. en breng de risotto nog wat op smaak met peper/zout, wees daarmee niet te zuinig. Zelf ben ik ook nooit zuinig met de truffelolie maar proef eerst even voordat je er veel van gebruikt, misschien wil je niet dat de smaak van truffel overheerst.
Tip: gebruik een goede (koud geperste) truffelolie met echte truffel (niet met een truffel aroma) en zonder chemische toevoeging.
Even de tips voor de perfecte risotto op een rijtje:
- Blijf roeren
- Blijf erbij!
- Laat de risotto rijst elke keer weer eerst de bouillon opnemen voordat je weer een lepel bouillon toevoegt.
- Zorg dat de bouillon heet is wanneer je die toevoegt!
- Proef je dat je risotto goed is, maar je bouillon is nog niet helemaal op? Geeft niet!
- Gebruik roomboter! En géén margarine!!
Voor het bakken van de ossenhaas klik je even hier voor de uitleg…
Snij de ossenhaas alvast en leg deze in plakken op de risotto op het bord. Maak het geheel af met nog wat extra Parmezaanse kaas..
Durf jij het aan? Ja toch? Het is echt geen hoge wiskunde.. gewoon proberen!
Met een goed glas rode wijn is dit echt genieten!
Eet smakelijk!
Liefs,
Ga je deze truffelrisotto met kastanjechampignons en ossenhaas proberen?? Deel je foto op Instagram of Facebook en tag mij daarin! 🙂 Dat vind ik echt te gek! Wanneer je de hashtag #ashleywillems gebruikt kan ik altijd alles terug vinden!
Of laat me in een reactie hieronder weten of het je gesmaakt heeft!
Gister gemaakt, alvast uitgeprobeerd voor het kerstdiner. Waanzinnig lekker! Bedankt voor het recept!
Leuk om te horen!!! 🙂 Alvast een fijne kerst!
Ashley wat een fantastisch recept, dit ga ik zeker proberen. Ik ben een groot fan van al je duidelijke, makkelijke en heerlijke recepten mijn complimenten.
Wat een compliment! Super leuk! Dankjewel!! 🙂
Vandaag gemaakt als dinner voor onze trouwdag. Super goed gelukt heel erg lekker. Ook deze is voor herhaling vatbaar?
Leuk om te lezen! 🙂
Is het ok mogelijk om dit met truffel tapenade te doen!? En zo ja, hoeveel dan?
Ik denk van wel, maar dit heb ik zelf niet uitgeprobeerd.
Waarvoor gebruik je de kookroom?