Risotto met spinazie, champignons en spekjes, omdat risotto mijn lievelingseten is werd het wel weer eens tijd voor een nieuwe variant!
Voor risotto kun je me echt wakker maken, ik ben er dol op ! Er staan al verschillende varianten op de blog, zoals de pompoen risotto, truffelrisotto, en kerrierisotto. Maar het werd hoog tijd voor een nieuwe variant! Een heerlijke risotto met spinazie, champignons en crispy uitgebakken spekjes.
Risotto met spinazie, champignons en spekjes..
Bereidingstijd: +/- 40 minuten
Wat heb je nodig? (2 personen)
- 200 gram risottorijst
- 2 sjalotjes
- 1 teen knoflook
- Een half bakje kastanjechampignons
- 250 gram bladspinazie
- +/- 75 gram uitgebakken spekjes
- Ongeveer 1 liter bouillon (ik koos voor kippenbouillon)
- 50 ml droge witte wijn (heb ik zelf dit keer overgeslagen, dat kan ook prima)
- Stuk verse Parmezaanse kaas
- Klontje roomboter
- 100 ml kookroom
- Scheutje (truffel) olijfolie
- peper/zout
Bereiding:
Snipper de sjalotjes fijn, hak de knoflook fijn en snij de kastanjechampignons..
Verhit 1 klontje roomboter en een scheutje olijfolie in een wok.. (laat de boter/olie niet te heet worden/verkleuren)
Bak de sjalotjes, knoflook en de kastanjechampignons op laag vuur.. Voeg langzaam handje voor handje de spinazie toe.
Voeg de wijn* toe (middel hoog vuur) kook dit even een paar minuten mee totdat het meeste vocht weer is verdwenen..
*De toevoeging van wijn kun je ook overslaan.
Voeg nu ook de risotto rijst toe en roer dit goed door.. de korrel moet een beetje doorzichtig worden voordat je weer verder gaat.
Voeg nu een grote soeplepel bouillon toe, de rijst moet de bouillon hebben opgenomen voordat je weer een volgende lepel toevoegt.
Herhaal het toevoegen van de bouillon gedurende ongeveer 25 minuten.. (maar laat de rijst wel elke keer eerst de bouillon opnemen en blijf roeren!) Voeg ook de kookroom toe.. (je kunt er ook voor kiezen geen kookroom te gebruiken)
Proef tussendoor of de risotto al goed is, de rijstkorrel moet aan de buitenkant zacht zijn maar aan de binnenkant nog wel iets van bite hebben.. (anders wordt het pap..) Het moet een smeuïge risotto worden die nog iets uitloopt op het bord..
Wanneer de risotto naar wens is, draai je het vuur uit en roer je er een klontje boter doorheen en flink wat geraspte Parmezaanse kaas..
Proef even.. en breng de risotto nog wat op smaak met peper/zout, wees daarmee niet te zuinig. Maak de risotto op het bord af met wat uitgebakken spekjes en wat extra Parmezaanse kaas.
Ik voeg altijd een scheut truffelolie toe aan bijna elke risotto, gewoon omdat ik dat mega lekker vind. Maar dit hoeft natuurlijk niet.
Tip: gebruik een goede (koud geperste) truffelolie met echte truffel (niet met een truffel aroma) en zonder chemische toevoeging.
Even de tips voor de perfecte risotto op een rijtje:
- Blijf roeren
- Blijf erbij!
- Laat de risotto rijst elke keer weer eerst de bouillon opnemen voordat je weer een lepel bouillon toevoegt.
- Zorg dat de bouillon heet is wanneer je die toevoegt!
- Proef je dat je risotto goed is, maar je bouillon is nog niet helemaal op? Geeft niet!
- Gebruik roomboter! En géén margarine!!
Eet smakelijk!
Liefs,
Ga je deze Risotto met spinazie, champignons en spekjes proberen?? Deel je foto op Instagram of Facebook en tag mij daarin! 🙂 Dat vind ik echt te gek! Wanneer je de hashtag #ashleywillems gebruikt kan ik altijd alles terug vinden!
Of laat me in een reactie hieronder weten of het je gesmaakt heeft!
Volg je mij trouwens al op Instagram of Facebook?