Hier ben ik gek op! Paddenstoelen risotto met kip.. Je kunt me er eigenlijk wel ’s nachts voor wakker maken..
Een goede risotto is zo ontzettend lekker! Vaak wordt gedacht dat zelf risotto maken niet zo makkelijk is. Dat klopt ook wel, maar oefening baart kunst! Het is echt meer dan het proberen waard.
Risotto is voor mij een heerlijk bordje comfortfood.. En de combinatie van risotto/paddenstoelen en truffel is echt een feestje! Dus wat ik al zei, voor dit bordje paddenstoelen risotto met kip kom ik me bed wel uit!
Deze truffelrisotto met kastanjechampignons en ossenhaas is ook waanzinnig lekker!!!
Bereidingstijd: +/- 40 minuten.
Wat heb je nodig? (2 personen)
- 200 gram risottorijst
- 200 gram kipfilet
- 2 sjalotjes
- 1 teen knoflook
- Een mix van kastanje champignons/oesterzwammen/paddenstoelen (250 a 300 gram)
- 1 liter bouillon (ik koos voor kippenbouillon)
- 50 ml droge witte wijn
- Parmezaanse kaas
- 2 klontjes roomboter
- Scheutje (goede) olijfolie of truffelolie
- Scheutje truffelolie
- peper/zout
- Eventueel nog wat rucola voor bovenop!
Bereiding:
Snipper de sjalotjes fijn, hak de knoflook fijn, snij de champignons/oesterzwammen/paddenstoelen en de kipfilet.
Verhit 1 klontje roomboter en een scheutje olijfolie in een wok.. (laat de boter/olie niet te heet worden/verkleuren)
Bak de sjalotjes, knoflook en de champignons/paddenstoelen/oesterzwammen en de kip op middel hoog vuur..
Voeg de wijn toe (middel hoog vuur) kook dit even een paar minuten mee totdat het meeste vocht weer is verdwenen..
Voeg nu ook de rijst toe en roer dit goed door.. de korrel moet een beetje doorzichtig worden voordat je weer verder gaat.
Voeg nu een soeplepel bouillon toe, de rijst moet de bouillon hebben opgenomen voordat je weer een volgende lepel toevoegt.
Herhaal het toevoegen van de bouillon gedurende ongeveer 25 minuten.. (maar laat de rijst wel elke keer eerst de bouillon opnemen hé en blijf roeren!) Proef tussendoor of de risotto al goed is, de rijstkorrel moet aan de buitenkant zacht zijn maar aan de binnenkant nog wel iets van bite hebben.. (anders wordt het pap..) Het moet een smeuïge risotto worden die nog iets uitloopt op het bord..
Wanneer de risotto naar wens is draai je het vuur uit en roer je er nog een klontje boter doorheen, en wat geraspte Parmezaanse kaas.. Én naar wens nog een scheutje truffelolie (hoeft niet). Proef even.. en breng de risotto nog wat op smaak met wat peper/zout..
Even de tips voor de perfecte risotto op een rijtje:
- Blijf roeren
- Blijf erbij!
- Laat de risotto rijst elke keer weer eerst de bouillon opnemen voordat je weer een lepel bouillon toevoegt.
- Zorg dat de bouillon heet is wanneer je die toevoegt!
- Proef je dat je risotto goed is, maar je bouillon is nog niet helemaal op? Geeft niet!
- Gebruik roomboter! En géén margarine!!
Eet smakelijk!
Liefs,
Ga je deze paddenstoelen risotto met kip proberen?? Deel je foto op Instagram of Facebook en tag mij daarin! 🙂 Dat vind ik echt te gek! Als je de hashtag #ashleywillems gebruikt kan ik altijd alles terug vinden!
Of laat me in een reactie hieronder weten of het je gesmaakt heeft!
Mmmm dit ga ik het weekend al maken! Lijkt me heerlijk!
Prima recept. Ik zou eerst de kip bakken (ik heb kipdijfilet genomen, aangebakken en gevuld met kruiden en parmezaan en deze even in de oven afgehaald). In het bakvet de ui en paddestoelen bakken en die ook apart gehouden in een schaal. In resttet beetje extra boter erbij en daarin de rijst glazig bakken en dán de wijn erbij. Bijna dezelfde methode als hierboven beschreven alleen de volgorde van risotto en wijn omgedraaid. De meeste methodes voor risotto (en voor paella werkt dit hetzelfde), bakken de rijst aan in olie zodat het goed water op kan nemen. Is er een specifieke reden waarom je er eerst wijn bij hebt gedaan?
Nb AH heeft ook paddestoelenbouillon blokjes. In de natuurwinkels is vitam eekhoorntjes bouillonpoeder te koop.
Hallo Sjoerd, er is geen specifieke reden. Dit is gewoon de manier hoe ik altijd risotto maak.
Zo verrukkelijk deze risotto, ik maak het regelmatig, heerlijk!
Beste Ashley, helaas heb /wil ik geen Facebook, maar heb het zojuist gemaakt, en het is heerlijk!!
Heel blij met jou recept 😋😉