Pompoensoep met zelfgemaakte kaasstengels een heerlijk tussen of voorgerecht deze kerst!
Pompoensoep met zelfgemaakte kaasstengels…
Even een soepje tussendoor tijdens het kerstdiner doet het eigenlijk altijd wel goed toch? Met deze pompoensoep maak je denk ik iedereen wel blij aan tafel.
Ik maakte de soep klaar in mijn stoomoven, supermakkelijk! Maar heb je geen stoomoven? Geen nood, ik leg je uit hoe je de soep dan klaar maakt.
Voordeel van de bereiding in de stoomoven? Terwijl de soep in de stoomoven staat, kun je gemakkelijk even weglopen en gezellig wat tijd met je gasten doorbrengen.
Deze soep kun je natuurlijk prima eerder op de dag of zelfs een dag van tevoren klaar maken. Scheelt weer stress 😉 Opwarmen gaat ook heel makkelijk in de stoomoven.
Bereidingstijd: +/- 30 minuten
Wat heb je nodig?
Voor de soep (ongeveer 6 kopjes) Â
- 800 gram pompoen in blokjes
- 2 uien
- 2Â Ã 3 tenen knoflook
- 6 theelepels crème fraîche om de soep af te maken
- 1 takje verse tijm
- 1 takje verse rozemarijn
- Peper/zout
- Klontje roomboter
- 1 liter bouillon
Voor de kaasstengels:
- 2 plakjes bladerdeeg (uit de vriezer)
- Een handje geraspte (oude) kaas
- Peper/zout naar smaak
Bereiding:
De soep:
Schil de pompen, snijd het vruchtvlees in blokjes en doe ze in een stoomoven pan met gaatjes. Zet de pompoen in de stoomoven voor 8 minuten op 100 graden.
Snipper de ui, plet de knoflooktenen, haal de rozemarijn en tijm van de takjes en doe dit samen met een klontje boter in een dichte stoomoven pan. Dek af met hittebestendig folie. Zet dit wanneer de pompoen nog 4 minuten moet ook in de stoomoven.
Na de 8 minuten voeg je de pompoen ook toe aan de dichte stoomoven pan en voeg je een liter bouillon toe. Pureer de soep glad met een staafmixer.
Breng de soep op smaak peper en zout naar smaak. Wees vooral niet zuinig met peper.
Nu zou je de stoomoven pan kunnen wegzetten tot vlak voor het opdienen. Op dat moment schuif je hem nog 10 minuten op 95 graden in de stoomoven om goed te verwarmen.
Verdeel de soep over de kommetjes en maak af met een lepeltje crème fraîche.
De kaasstengels:
Snijd de grote plakken bladerdeeg in lange wat dunnere plakjes (zie foto) en leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Strooi over de plakjes bladerdeeg de geraspte kaas en maak af met peper en zout naar smaak.
Bak de kaasstengels af in ongeveer 10 Ã 15 minuten op 180 graden.
Elke oven is anders dus let wel goed op!
Geen stoomoven?
Leg de pompoen-blokjes met de ui in ringen en de gehalveerde knoflooktenen op een bakplaat, besprenkel met wat (knoflook)-olie en schuif deze voor ongeveer 35 minuten op 180 graden in de oven.
Zet een liter bouillon op het vuur.
Na 30 minuten voeg je de pompoen, ui en knoflook toe aan de bouillon en pureer je de soep glad. Breng goed op smaak met peper/zout en eventueel wat Italiaanse kruiden.
Meer dan 6Â eters? Verdubbel gewoon het recept..
Is je kerstdiner nog niet compleet? Klik hier voor nog veel meer lekkere kerstrecepten!
Hele fijne feestdagen toegewenst en eet smakelijk!
Liefs,
Dit recept is in samenwerking met Miele tot stand gekomen. Ben je op zoek naar meer kerstinspiratie? Neem dan even een kijkje op de Instagram pagina van MieleÂ
Ga je deze Pompoensoep met zelfgemaakte kaasstengels proberen?? Deel je foto op Instagram of Facebook en tag mij daarin! 🙂 Dat vind ik echt te gek! Als je de hashtag #ashleywillems gebruikt kan ik altijd alles terug vinden!
Of laat me in een reactie hieronder weten of het je gesmaakt heeft!
Volg je mij trouwens al op  Instagram of Facebook?
Deze gaan we maken!