Alweer risotto? Ja alweer risotto, spinazie risotto met spekjes dit keer! Jullie weten het, ik ben een groot risotto fan! En ik vind het leuk om elke keer weer een nieuwe variatie te bedenken!
Deze spinazie risotto maakte ik een dag na de wintersport vakantie, toen we nog niet alle boodschappen in huis hadden. Ik had nog een bakje spekjes, kastanje champignons, spinazie in de vriezer en risottorijst heb ik altijd wel in huis.. Het leek me eigenlijk wel een prima combinatie.. Resultaat? Heerlijk!
Benieuwd naar die andere risotto variaties?
Klik hier voor de truffelrisotto met kastanjechampignons en ossenhaas..
Klik hier voor de paddenstoelen risotto met kip..
En klik hier voor risotto met spinazie en garnalen!
Spinazie risotto met spekjes!
Bereidingstijd: +/- 40 minuten.
Wat heb je nodig? (2 personen)
- 200 gram risottorijst
- 1 bakje spekjes
- 2 sjalotjes
- 1 teen knoflook
- Een half doosje kastanjechampignons
- +/- 350 gram diepvries spinazie (iglo, fijngehakt)
- 1 liter bouillon (ik koos voor kippenbouillon)
- 50 ml droge witte wijn
- Parmezaanse kaas
- 2 klontjes roomboter
- Scheutje (goede) olijfolie (of truffelolie)
- peper/zout
- Een handje geroosterde pijnboompitjes
Bereiding:
Snipper de sjalotjes fijn, hak de knoflook fijn en snij de champignons.
Verhit 1 klontje roomboter en een scheutje olijfolie in een wok.. (laat de boter/olie niet te heet worden/verkleuren)
Bak allereerst de spekjes uit op hoog vuur.
Bak de sjalotjes, knoflook, de champignons en de spinazie mee met de spekjes op middel hoog vuur.
Voeg de wijn toe (middel hoog vuur) kook dit even een paar minuten mee totdat het meeste vocht weer is verdwenen..
Voeg nu ook de rijst toe en roer dit goed door.. de korrel moet een beetje doorzichtig worden voordat je weer verder gaat.
Voeg nu een soeplepel bouillon toe, de rijst moet de bouillon hebben opgenomen voordat je weer een volgende lepel toevoegt.
Herhaal het toevoegen van de bouillon gedurende ongeveer 25 minuten.. (maar laat de rijst wel elke keer eerst de bouillon opnemen hé en blijf roeren!) Proef tussendoor of de risotto al goed is, de rijstkorrel moet aan de buitenkant zacht zijn maar aan de binnenkant nog wel iets van bite hebben.. (anders wordt het pap..) Het moet een smeuïge risotto worden die nog iets uitloopt op het bord..
Wanneer de risotto naar wens is draai je het vuur uit en roer je er nog een klontje boter doorheen, en wat geraspte Parmezaanse kaas.. Én naar wens nog een scheutje truffelolie (hoeft natuurlijk niet). Proef even.. en breng de risotto nog wat op smaak met wat peper/zout.. Maak de risotto op het bord af met wat pijnboompitjes en Parmezaanse kaas..
Even de tips voor de perfecte risotto op een rijtje:
- Blijf roeren
- Blijf erbij!
- Laat de risotto rijst elke keer weer eerst de bouillon opnemen voordat je weer een lepel bouillon toevoegt.
- Zorg dat de bouillon heet is wanneer je die toevoegt!
- Proef je dat je risotto goed is, maar je bouillon is nog niet helemaal op? Geeft niet!
- Gebruik roomboter! En géén margarine!!
Eet smakelijk!
Liefs,
Ga je deze spinazie risotto met spekjes proberen?? Deel je foto op Instagram of Facebook en tag mij daarin! 🙂 Dat vind ik echt te gek! Als je de hashtag #ashleywillems gebruikt kan ik altijd alles terug vinden!
Of laat me in een reactie hieronder weten of het je gesmaakt heeft!