Rosbief met truffeljus, hasselback potatoes en regenboogwortels, een compleet hoofdgerecht voor de kerstdagen!
Rosbief met truffeljus, hasselback potatoes en regenboogwortels…
Een heerlijk en compleet hoofdgerecht! Je hoeft er geen uren voor in de keuken te staan en sommige dingen kun je al voorbereiden nog voor je gasten komen. Geen stress! Tijd om bij je gasten te zitten en iedereen zal van dit hoofdgerecht smullen, ook de moeilijke eters binnen de familie 😉
Wat kun je dan al voorbereiden?
De truffeljus kun je ’s ochtends al maken, die hoef je dan alleen nog op te warmen en een finishing touch te geven.
Ook de hasselback potatoes kun je al helemaal klaarzetten zodat ze direct de oven in kunnen.
Wat heb je nodig? (4 à 5 personen)
Voor de rosbief:
- Een mooi stuk rosbief van ongeveer 800-1000 gram
- Roomboter/olie om in aan te braden
- Een vleesthermometer /kernthermometer/bratometer
- Een ovenschaal
- Peper/zout
Voor de truffeljus:
- 1 sjalot
- 2 teentjes knoflook
- 1 takje rozemarijn
- 240 ml runderfond
- 50 ml rode wijn
- 4 theelepels truffeltapenade
- Scheutje truffelolie
- Klontje roomboter
Voor de hasselback potatoes:
- +/- een kilo roseval aardappeltjes of pommes rouges
- Olijfolie
- 4 tenen knoflook
- Een bakje verse tijm
- Een bakje verse rozemarijn
- Zout
- Braadslede of ovenschaal
En natuurlijk een regenboog wortelmix (ongeveer 600-800 gram) en wat knoflookolie.
Bereiding:
De truffeljus:
Snijd de sjalot en de knoflook fijn en fruit dit aan in een klontje roomboter.
Blus af met de rode wijn.
Voeg de runderfond en de rozemarijn toe en laat dit nu ongeveer 10 a 15 minuten lekker pruttelen en inkoken.
Zeef de jus en voeg de truffeltapenade en een scheutje truffelolie toe.
Vlak voor je de truffeljus gaat serveren verwarm je de jus goed en monteer je de jus af door een klontje koude boter toe te voegen.
De hasselback potatoes:
Verwarm de oven voor op 180 graden
Was de aardappeltjes allemaal goed en dep ze droog met keukenpapier.
Leg de aardappeltjes 1 voor 1 op een lepel en snijd ze in. Door ze op een lepel te leggen kun je ze niet helemaal doorsnijden en worden het straks mooie waaiertjes.
Rits de tijm en rozemarijn van de takjes af (kijk zelf even hoeveel je exact gaat gebruiken)
Snijd de knoflook heel fijn
Maak met de olijfolie, de knoflook, tijm en rozemarijn een mengsel en verdeel dit vervolgens over en tussen de aardappeltjes.
Strooi er als laatst nog wat grof zeezout overheen naar smaak.
Schuif de hasselback potatoes op 180 graden in de oven voor zeker 45 minuten. Omdat elke oven anders is moet je even zelf bepalen of ze na 45 minuten al goed zijn of dat je ze nog wat langer laat staan.
Na ongeveer 30 minuten heb ik ze nog een keertje ingesmeerd met het mengsel van olie/knoflook/tijm/rozemarijn.
De regenboogwortels
Was de wortels goed.
Ik gebruikte mijn Miele-stoomoven om de wortels voor te stomen. Voordeel hiervan is dat ze daarna minder lang in de oven gingen en dus ook minder de kans kregen om uit te drogen of hard te worden. Door ze na het stomen nog even in de gewone oven te doen met wat olijfolie krijgen ze een nog lekkerdere smaak.
Geen stoomoven? Dan sla je dit natuurlijk over, de bereidingstijd is dan 40 minuten in de oven in plaats van 20.
Doe de wortels in een stoomoven-pan met gaatjes en stoom ze 6 minuten op 100 graden voor.
Leg ze daarna op een bakplaat bekleed met bakpapier. Druppel wat knoflookolie (of gewone olijfolie) over de wortels en zet ze 20 minuten op 180 graden in een voorverwarmde oven.
Deze regenboogwortels zijn zonder veel poespas superlekker!
De rosbief
Zorg dat je goed vlees hebt, het zou een grote tegenvaller zijn als je tijdens je kerstdiner taaie rosbief zit te eten, toch? Bestel bijvoorbeeld een mooi stuk rosbief bij de keurslager.
Leg de rosbief minimaal een uur van tevoren uit de koelkast.
Wrijf de rosbief in met wat peper en zout.
Verhit een flinke klont roomboter en een scheut olie in een braadpan.
Bak de rosbief kort aan op hoog vuur. Hij moet helemaal dicht geschroeid zijn maar hoeft niet te garen.
Til de rosbief in een ovenschaal (zonder erin te prikken!)
Steek de vleesthermometer in de rosbief tot halverwege. Op die manier kun je goed de kerntemperatuur in de gaten houden.
Zet de rosbief in de oven op 130 graden. De rosbief is klaar wanneer hij een kerntemperatuur heeft van ongeveer 50-53 graden. Dat is een beetje afhankelijk van hoe rood of rosé je het vlees wilt hebben.
Laat de rosbief vervolgens op een snijplank onder aluminiumfolie nog een minuut of 10 rusten voor je hem gaat aansnijden. Of plaats in de gourmet-warmhoudlade.
Snijd de rosbief vervolgens met een vlijmscherp mes in dunne plakken.
Als dit geen lekker en toegankelijk hoofdgerecht is dan weet ik het niet meer hoor!
Is je kerstdiner nog niet compleet? Klik hier voor nog veel meer lekkere kerstrecepten!
Hele fijne feestdagen toegewenst en eet smakelijk!
Liefs,
Dit recept is in samenwerking met Miele tot stand gekomen. Ben je op zoek naar meer kerstinspiratie? Neem dan even een kijkje op de Instagram pagina van Miele
Ga je deze Rosbief met truffeljus, hasselback potatoes en regenboogwortels proberen?? Deel je foto op Instagram of Facebook en tag mij daarin! 🙂 Dat vind ik echt te gek! Als je de hashtag #ashleywillems gebruikt kan ik altijd alles terug vinden!
Of laat me in een reactie hieronder weten of het je gesmaakt heeft!
Ik hoef niet meer na te denken over het hoofdgerecht! Heerlijk!
Hi Roos, leuk ik hoop dat het jullie net zo gaat smaken als dat het ons gesmaakt heeft! Wij maken dit trouwens ook weer 1e kerstdag! 🙂
Bedankt Ashley voor dit heerlijke hoofdgerecht, ik ga een boodschappenlijst maken. Fijne dagen alvast voor jou.
Hoi Ida, graag gedaan! Hele fijne dagen toegewenst!