Chocolade kerst drip cake

Chocolade Kerst drip cake, een echt spektakelstuk! 1


Chocolade kerst drip cakeMaak je eigen spektakelstuk tijdens de feestdagen met deze chocolade Kerst drip cake!

Chocolade Kerst drip cake, een echt spektakelstuk!

Wil jij nu eens echt de show stelen tijdens de kerstdagen? Ga dan de uitdaging aan en maak een heuse chocolade Kerst drip cake! Dit is natuurlijk een voorbeeld, je kunt de taart precies zo decoreren zoals jij dat wilt. Moeilijk? Ik ga er niet over liegen, heel eenvoudig is het niet. Maar als je de stappen in dit recept goed volgt moet het lukken.

Je kunt het jezelf ook nog iets makkelijker maken door bijvoorbeeld een kant en klare mix te gebruiken voor biscuit en/of botercrème. Ik gebruik zelf ook weleens de mix van Funcakes. Daar is echt niks mis mee en bovendien kan het dan helemaal niet mislukken!

Ik maakte een stapeltaart, dus 2 biscuits van verschillende grootte. Heb je geen bakvormen in verschillende formaten? 1 formaat is ook prima, dan wordt het een recht taartje.

Bereidingstijd: in totaal incl. de tijd in de oven, het afkoelen etc. ben je wel zeker zo’n 3 uur verder.

Wat heb je nodig?

Materialen:

  • 2 ronde bakvormen van verschillende grootte, ik gebruikte er 1 van 15 cm en 1 van 20 cm
  • Afhankelijk van je bakvormen heb je misschien ook bakpapier nodig
  • Een staande mixer
  • 3 spuitzakken
  • 2 (verschillende) spuitmondjes om mooie toefjes te spuiten
  • 1 rond spuitmondje
  • Paletmes
  • Zeef
  • Spatel(s)
  • Een garde
  • Digitale weegschaal
  • Rooster om de biscuits te laten afkoelen
  • Een stevig taartkarton voor onder de taart
  • Eventueel een draaiplateau om de taart makkelijker af te smeren e.d.
  • Taartzaag als je die hebt, anders een groot broodmes

Voor de biscuits:

  • 10 eieren
  • 320 gram suiker
  • 180 gram bloem
  • 180 gram maïzena
  • 50 gram cacao-poeder
  • Snufje zout
  • Merg uit 1 vanille-stokje

Voor de drip:

  • 100 ml slagroom
  • 100 gram pure chocolade

Voor de topping:

  • Decoratie naar keuze
  • Groene en rode kleurstof

Botercrème voor de vulling, afsmeren en de toefjes:

  • 400 gram roomboter op kamer temperatuur
  • 400 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels warm water
  • 2 theelepels vanille-extract

 

Bereiding:

De biscuits:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vet de bakvormen goed in en bekleed indien nodig met bakpapier.

Doe de eieren samen met de suiker in de kom van de mixer en laat dit op een hoge stand mixen tot het licht en schuimig wordt (ongeveer 10 minuten).

Zeef vervolgens de bloem, de maïzena en het cacaopoeder en spatel dit met de hand er doorheen.

Verdeel het beslag over de 2 bakvormen en bak de biscuits af in 30 tot 35 minuten op 180 graden. Wanneer je er met een satéprikker in prikt en deze komt er schoon uit zijn de biscuits goed.

Laat de biscuits ondersteboven afkoelen op een rooster. De onderkant wordt straks ook de bovenkant van de taart omdat deze mooi recht is.

Chocolade kerst drip cake

Je kunt pas verder wanneer de biscuits volledig zijn afgekoeld.

Biscuits kun je trouwens ook prima een dag van tevoren al bakken. Goed inpakken in bijvoorbeeld een pedaalemmer zak en buiten de koelkast bewaren.

 

Chocolade kerst drip cake

De botercrème:

Snijd de roomboter in blokjes en doe in de kom van de mixer. Mix de boter op een hoge stand tot een luchtige (bijna witte) crème. Voeg nu beetje voor beetje de poedersuiker toe maar doe dit op een lage stand om een mega wolk aan poedersuiker te voorkomen.

Wanneer de poedersuiker grotendeels is opgenomen voeg je het water en het vanille extract toe en mix je weer even verder op een hoge stand.

 

Verdeel de botercrème in 2 delen. Voor de vulling heb je de meeste crème nodig, voor de toefjes maar een heel klein beetje.

Snijd de bovenkanten van de biscuit af zodat ze mooi recht worden en snijd ze per biscuit in 3 delen. Dit gaat het beste met een taartzaag maar kan ook met een broodmes.

Nu kun je per laag de taart gaan vullen. Dit gaat het handigst door de botercrème in een spuitzak met ronde spuitmond te doen. Zo kun je de crème in cirkels op de biscuit spuiten.

 

Chocolade kerst drip cake

Smeer de zijkanten netjes af met een paletmes.

Zet de taart vervolgens even in de koelkast.

Chocolade kerst drip cake

Het maken van de drip:

Dit lijkt misschien ingewikkeld, maar het maken van een chocolade ganache is echt piece of cake.

Verwarm de slagroom in een steelpannetje tegen het kookpunt. Giet de slagroom vervolgens in een schaaltje bij de chocolade en roer dit goed door. Wanneer je een egale structuur hebt zonder stukjes chocolade is de ganache goed.

Laat de ganache vervolgens eerst weer afkoelen. Hij moet nog wel vloeibaar zijn maar niet heel hard van de taart aflopen.. Bepaal zelf dus even wanneer je denkt dat je de ganache gaat gebruiken op de taart.

Maak vervolgens met een lepel druppels langs de zijkanten van de taart. Als laatst maak je de hele bovenkant af met chocola.

 

Chocolade kerst drip cake

Versier de taart naar wens!

De botercrème die je apart hebt gehouden verdeel je in 2 bakjes. Voeg in elk bakje een druppel kleurstof toe en meng goed door elkaar. Vul de spuitzakken en maak de taart af met mooie toefjes botercrème.

Klaar is je chocolade kerst drip cake! Is het een spektakel of niet? Bewaar de taart in de koelkast maar haal hem wel ongeveer een half uur voor het serveren uit de koelkast. Ik zou de taart maximaal 4 dagen bewaren.

 

Chocolade kerst drip cake

Chocolade kerst drip cake

Chocolade kerst drip cake

 

Eet smakelijk!

Liefs,

Logo-ASH-PNG1

Dit recept is in samenwerking met Miele tot stand gekomen. Ben je opzoek naar nog veel meer inspiratie voor de feestdagen? Neem dan eens een kijkje op de Instagram pagina van Miele..

Ga je deze Chocolade kerst drip cake maken?? Deel je foto op Instagram of Facebook en tag mij daarin! 🙂 Dat vind ik echt te gek! Wanneer je de hashtag #ashleywillems gebruikt kan ik altijd alles terug vinden!

Of laat me in een reactie hieronder weten of het je gesmaakt heeft!

Volg je mij trouwens al op  Instagram of Facebook?

Print Friendly, PDF & Email

Comments

comments


Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Chocolade Kerst drip cake, een echt spektakelstuk!