Appelkruimel taart met amandelspijs.. Ben je net als ik gek op appeltaart én amandelspijs en wil je weer eens iets anders dan gewone appeltaart?
Na het recept van de ‘gewone’ appeltaart wilde ik ook nog eens een appelkruimel taart maken.. En stiekem vind ik deze nog lekkerder dan de gewone appeltaart! Ik ben ook dol op spijs, misschien komt het mede daardoor. Het amandelspijs kun je ook prima weglaten uit dit recept maar als je ervan houdt zou ik het zeker wel toevoegen! Extra lekker!
Appelkruimel taart met amandelspijs
Bereidingstijd: +/- 35 minuten + ongeveer 70 minuten in de oven.
Wat heb je nodig?
Voor het deeg:
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gram koude roomboter in blokjes gesneden
- 100 gram (basterd) suiker
- 1/2 theelepel zout
- 1 theelepel koek en speculaas kruiden
- 1 eiwit
Voor de vulling:
- 5 grote appels (ik gebruik altijd zoete appels, maar een goudrenet kan natuurlijk ook)
- 2 theelepels kaneel
- 1 theelepel koek en speculaaskruiden
- 30-40 gram suiker
- 2 eetlepels custardpoeder
- Voor het amandelspijs: 100 gram amandelmeel/100 gram suiker/ 1 ei
Voor de kruimels:
- 130 gram bloem
- 80 gram roomboter
- 80 gram suiker
- Snufje zout
Overig:
- Bakpapier
- Springvorm van 24 cm
- Olie om de vorm in te vetten
- 2 eetlepels paneermeel
- Poedersuiker
Bereiding:
Voeg alle ingrediënten voor het deeg samen en kneed dit tot een mooi deeg, dit kan natuurlijk met de hand maar ook met de keukenmachine.
Laat het deeg vervolgens even 15-30 minuten rusten in de koelkast.
In de tussentijd kun je de appels schillen en in blokjes of plakjes snijden. Voeg hier de suiker, custardpoeder, kaneel en koek en speculaaskruiden aan toe en meng dit goed door elkaar.
En je kunt alvast het amandelspijs maken. Dat klinkt misschien heel ingewikkeld, maar je mengt alleen het amandelmeel, de suiker en het ei door elkaar en voilá, amandelspijs is klaar!
Leg op de bodem van de springvorm een stuk bakpapier en vet de randen in met boter of olie.
Bekleed nu eerst de bodem van de springvorm met deeg en vervolgens ook de randen.
Strooi wat paneermeel op de bodem en verdeel vervolgens het amandelspijs daar overheen.
Nu kunnen de appeltjes er overheen.
Als laatst maak je een kruimeldeeg van de bloem, suiker, boter en zout.
Verdeel de kruimels over de appel en bak de appeltaart op 160 graden voor ongeveer 60- 70 minuten. Elke oven is anders dus wel even in de gaten houden de eerste keer.
Laat de appeltaart afkoelen in de springvorm. Vlak voor je hem gaat serveren bestuif je de appeltaart met wat poedersuiker.
De appeltaart pas aansnijden als hij echt volledig is afgekoeld. Je kunt appeltaart ook prima een dag van te voren al maken.
Eet smakelijk!
Liefs,
Ga je deze appelkruimel taart met amandelspijs proberen?? Deel je foto op Instagram of Facebook en tag mij daarin! 🙂 Dat vind ik echt te gek! Als je de hashtag #ashleywillems gebruikt kan ik altijd alles terug vinden!
Of laat me in een reactie hieronder weten of het je gesmaakt heeft!
Ik hoopte al dat er binnenkort een appelkruimel variant online zou komen! Ik ga aan de slag!
Nou dat komt super goed uit dan! Succes! Laat je weten of ’tie gesmaakt heeft? 🙂
Mijn favoriete appeltaart recept. Altijd wanneer ik deze maak is het een groot succes!
GEWELDIG RECEPT! Ik maak nooit meer een andere ! Dankjewel Ashley
Indien een dag van te voren maken, bewaar ik hem dan binnen of buiten de koelkast