slowcooker recepten

Tips voor de aanschaf en het gebruik van een slowcooker 6


Tips voor de aanschaf en het gebruik van een slowcooker..

Tips voor de aanschaf en het gebruik van een slowcooker.. De slowcooker is onmisbaar in mijn keuken en ik wil jullie graag uitleggen waarom! Daarnaast zet ik wat tips op een rijtje voor het gebruik van de slowcooker! Ik heb mijn Crock-pot inmiddels al een tijdje in huis en zoals sommige van jullie misschien is opgevallen, ik ben er lyrisch over!

Lange tijd twijfelde ik over de aanschaf van een slowcooker, zou het echt handig zijn? In welk keukenkastje moest ik dit apparaat nu weer kwijt? En nu denk ik… had ik maar eerder de knoop doorgehakt! :mrgreen: Hij staat hier meerdere malen per week aan.

Let op: dit artikel is geschreven op basis van mijn eigen mening en mijn eigen ervaring met de slowcooker. 

Tips voor de aanschaf en het gebruik van een slowcooker:

Welke slowcooker heb jij? Dat is een vraag die ik vaak krijg..

Ik heb zelf een slowcooker van het merk Crockpot met een inhoud van 4,7 liter. Ik ben heel tevreden met deze crockpot, je kunt hem o.a bestellen bij bol.com:

Maar goed, waarom zou jij er dan ook eentje moeten aanschaffen?

 • Koken met een slowcooker is eigenlijk koken voor luie mensen, of ook wel: zorgeloos koken! Het is een kwestie van de ingrediënten in de pan stoppen en geduldig wachten tot het klaar is.. Wanneer het dan klaar is, smaakt het alsof je uren in de keuken hebt gestaan! Geweldig toch? 😉
 • Je kunt de slowcooker ’s ochtends aanzetten voordat je naar werk gaat. Als je ’s avonds thuis komt kun je (bijna) gelijk aanschuiven! Wanneer de bereidingstijd is verstreken springt hij namelijk automatisch op de warmhoud functie. Vaak hoef ik dan alleen nog rijst of pasta te koken.
 • Door de garing op lage temperatuur blijft  het vlees mals en sappig en blijven juist de smaken en voedingswaarden behouden.
 • Er komt geen vet aan te pas, waardoor het een gezondere manier is van eten bereiden.
 • De pot/binnen pan kan (in de meeste gevallen) gewoon in de vaatwasser. Maar ook zonder vaatwasser is hij super makkelijk schoon te maken.

slowcooker

Wat voor recepten maak je klaar in een slowcooker?

Ik gebruik mijn slowcooker voornamelijk voor stoof gerechten, hele kip, kippenpoten, stoofperen, pasta sauzen, soep en pulled pork/beef/chicken. Eigenlijk dus de gerechten die normaal gesproken ook al een langere bereidingstijd nodig zouden hebben op het fornuis.

heerlijke goulash uit de slowcooker

Er zijn mensen die hun slowcooker echt dagelijks gebruiken en er vrijwel elke maaltijd of zelfs cake of brood in klaar maken. Ik zie daar niet de meerwaarde van in, sommige dingen lijken me ook echt niet lekker uit de slowcooker maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. Probeer het uit als het jou ook lekker lijkt! Experimenteren kan geen kwaad toch?

Voor mij is de slowcooker een leuke aanvulling in de keuken, maar mijn oven en fornuis gebruik ik ook nog dagelijks.

Waar moet je opletten bij het aanschaffen van een slowcooker?

 • Als je een slowcooker gaat aanschaffen, bedenk dan van te voren hoeveel volume je nodig hebt. Ze zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 3 liter tot 6,5 liter als ik het goed heb. Wanneer je bijvoorbeeld alleen bent en niet vaak eters over de vloer krijgt dan heb je al voldoende aan 3,5 liter inhoud. Ik heb gekozen voor de 4,7 liter omdat ik vaak eters over de vloer krijg en bovendien maak ik graag teveel en vries ik graag porties in. De slowcooker moet minimaal voor de helft gevuld zijn en maximaal voor drie kwart voor een optimale bereiding. Vul je de slowcooker voor minder dan de helft moet je de totale bereidingstijd iets inkorten.
 • Wat ik persoonlijk heel prettig vind is de timer. Ik kan de totale bereidingstijd instellen op de gewenste stand (hoog of laag) en in het display zie ik wat de resterende tijd nog is.

Welk merk of welke slowcooker is het best?

In de wereld van de slowcookers is er eigenlijk geen goed of slecht. Ze doen namelijk allemaal wat ze moeten doen. Het gaat er meer om welke slowcooker het beste bij jou past. Dat heeft dan voornamelijk te maken met de grootte van de slowcooker en bijvoorbeeld de voorkeur voor wel of geen timer. Ik vind een timer fijn maar er zijn ook genoeg mensen die een slowcooker zonder timer hebben en er gewoon een kookwekker naast zetten. Dat werkt natuurlijk ook prima.

Wat ik zelf prettig vind aan de timer is dat deze automatisch overgaat op de warmhoud functie wanneer de tijd verstreken is. Zo blijft mijn eten in ieder geval nog lekker warm wanneer ik niet direct thuis ben.

Tips voor het gebruik van een slowcooker:

De meest belangrijke tip als je het mij vraagt: gebruik weinig vocht! Behalve natuurlijk als je een soep aan het maken bent.

Tijdens het slowcooken komt er al veel vocht vrij, om die reden is het niet nodig om aan sauzen en stoofgerechten nog veel vocht toe te voegen.

Wil je een ‘gewoon’ recept in je slowcooker klaarmaken? Gebruik een kwart van de hoeveelheid vocht die in het recept staat aangegeven.

Nog een aantal antwoorden op veel gestelde vragen:

Is roeren noodzakelijk?

Nee, roeren is niet noodzakelijk. Je kunt de deksel ook beter niet van de pan halen tussendoor, hierdoor verliest hij steeds warmte.

Hoe kan ik mijn saus binden?

Gebruik dus allereerst zo min mogelijk vocht! Mijn ervaring is dat ik 9 van de 10 keer geen bindmiddelen nodig heb.

Wanneer je dan alsnog de saus wilt binden zijn er verschillende opties:

De deksel even van de pan laten! Door de deksel even van de pan te laten kan er vocht verdampen en ook dan dikt je saus vaak al een beetje in.

Binden met maizena (of mais zetmeel) -> een papje maken van een eetlepel maizena met een beetje water en toevoegen aan de slowcooker. Geef dit wel even tijd om te binden, normaal gesproken moet je om een saus met maizena te binden de saus aan de kook brengen. Zet de slowcooker op dat moment even op high en geef het even tijd.  Wil dit nou onverhoopt echt niet lukken kun je altijd nog de inhoud van de slowcooker overgieten in een normale pan en je saus op het vuur indikken.

Binden met een roux -> een roux is ook een prima manier om je saus te binden. Smelt in een steelpannetje +/- 30 gram boter en voeg daar 30 gram bloem aan toe.. Dit papje voeg je vervolgens toe aan je slowcooker, goed door roeren en ook even de tijd geven om in te dikken.

Bloem -> Je kunt aan het eind ook een losse eetlepel bloem toevoegen, laat het dan vervolgens nog wel even pruttelen om de bloem te ‘garen’. Anders heb je de kans op een bloem smaak aan je gerecht en dat is zonde.

Wel of niet aanbakken van te voren?

Hier zijn de meningen over verdeeld. Maar er is geen goed of fout, het hoeft namelijk niet persé. Voor een intensere smaak is het wel aan te raden. Bij mij ligt het eraan hoeveel tijd ik heb en hoe het uitkomt, de ene keer doe ik het wel en de andere keer niet. Ik zou zeggen probeer het gewoon op beide manieren uit.

Kip doe ik overigens altijd rauw in de slowcooker.

Mijn recepten voor de slowcooker die vind je hier..

De komende tijd ga ik nog véél meer recepten toevoegen aan dit rijtje!

Ook zijn er onwijs leuke kookboeken te koop met alleen maar recepten voor de slowcooker!

Op Facebook kun je lid worden van de groep: ‘de slowcookers’. Hier worden dagelijks allerlei recepten en tips uitgewisseld!

In ieder geval, ik ben enthousiast en dat wilde ik graag even met jullie delen! Zonder enige moeite tover je de lekkerste gerechten of tafel en wie wilt dat nou niet? Het enige nadeel is het geduld wat je ervoor moet opbrengen, maar omdat je in de tussentijd heel veel andere dingen kunt doen is dit prima vol te houden.. 😉

Ik denk in ieder geval dat je geen spijt zult krijgen van de aanschaf maar wellicht heb je er allang eentje in huis!! In dat geval, deel ook eens je recepten of tips! Wat is jouw favoriete recept uit de slowcooker?

Tips voor de aanschaf en het gebruik van een slowcooker..

Heb je zelf nog tips voor de aanschaf en het gebruik van een slowcooker..? Deel ze vooral!

 

Eet smakelijk!

Liefs,

Logo-ASH-PNG1

 

Volg je mij trouwens al op  Instagram of Facebook?

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Comments

comments


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 gedachten over “Tips voor de aanschaf en het gebruik van een slowcooker

 • Inge

  Hoi ashley, bedankt voor dit artikel. Ik wil graag een slowcooker aanschaffen masseer twijfel over de maat. Wij zijn een gezin van 5. Is de 4,7liter dan groot genoeg?

  • Ashley Willems Bericht auteur

   Hi Inge, dat is groot genoeg maar wanneer je bijvoorbeeld ook nog een extra portie wil overhouden voor de vriezer zou je nog kunnen overwegen 1 maatje groter te gaan. Vind je dit niet nodig is 4,7 liter prima!

 • Miek

  Hoi Ashley, Kun je ook meerdere kippenpoten of sparibs boven op elkaar leggen? Ik krijg namelijk 8 mensen te eten. Het lijkt me dan handig om dit van te voren klaar te maken zodat ik er geen omkijken meer naar heb. Verlengt dat dan de bereidingstijd?

 • Lieze Orstein-Heijmanns

  Als reactie wil ik even berichten dat er ook slowcookers op de markt zijn met een losse pan. Hierin kan je vlees,kip of wat dan ook, op de gas/kookplaat aanbraden, alle ingredienten toevoegen en dan overplaatsen in de houder van de slowcooker waarna je de uren op de slowcooker kan instellen. (Scheelt weer een pan). Het gerecht heeft dan vaak al een bepaalde temperatuur en kan verder garen in de slowcooker.