Hoe bak je nou eigenlijk de perfecte biefstuk? 4


perfecte biefstuk

Ik krijg toch wel vaak de vraag hoe ik mijn biefstuk bak, want de perfecte biefstuk dat is toch nog niet zo makkelijk als men soms denkt.. Het perfecte biefstukje is natuurlijk heerlijk mals, sappig, medium gebakken, warm van binnen en er lopen geen liters sap over je bord… Maarja.. Hoe dan? Dat wilde jullie graag weten.. En geen nood!! Na het lezen van deze uitleg kan jij het ook!

Wat voor biefstuk gebruik ik?

De kwaliteit van het vlees speelt in dit verhaal natuurlijk wel een grote rol, een slecht stuk biefstuk wordt niet ineens heel mals na het bakken. Dus koop goed vlees! Ik zou zelf liever minder vaak biefstuk eten maar wel goede biefstuk.. Ik koop mijn biefstuk altijd bij de plaatselijke Turkse slager en ik kies altijd voor kogelbiefstuk. Ik koop het altijd aan 1 stuk en ik snijd het zelf (de slager daar snijd anders hele dunne lapjes, dat wordt natuurlijk niks). Dus ik neem meestal ongeveer 400 gram kogelbiefstuk en ik snijd het zelf in 2 heerlijke biefstukken. Dit kost overigens bij mijn Turkse slager nog geen €5,00!! Daar koop je in de supermarkt soms maar 1 biefstuk van! En dan nog iets, zelfs onze keurslager (die echt heerlijke dingen verkoopt) heeft niet van die malse biefstuk als de Turkse slager! Dus ik zeg, probeer het eens!

Nog voordat je de biefstuk gaat bakken..

Wat heel belangrijk is met biefstuk is dat je het minstens een uur van te voren uit de koelkast haalt en gewoon laat liggen op het aanrecht. 2 uur van te voren kan ook geen kwaad! (tenzij het hoog zomer is en 32 graden in huis..) Het vlees moet echt goed op kamer temperatuur komen, hoe kouder het vlees hoe groter straks het verschil is met de olie/boter in de pan. Door een te groot verschil reageren de cellen van het vlees door te krimpen. Bovendien zal het veel minder snel een goede kerntemperatuur bereiken.

Dep de biefstuk droog met keukenpapier, door het vocht aan de oppervlakte krijgt je biefstuk geen lekker korstje. Daarnaast lopen de sappen hierdoor minder snel weg uit het vlees.

Wrijf het vlees in met peper/zout, door het in te wrijven zorg je ervoor dat het er niet zomaar afvalt in de pan en bovendien krijgt het ‘korstje’ zo natuurlijk veel meer smaak.

De biefstuk bakken (medium)

De biefstuk bak je in olie én roomboter, 50/50. Gebruik minimaal zoveel als één derde van de grootte van het vlees. Waarom beide? Olie wordt heter dan boter, boter geeft meer smaak als olie.

Verwarm eerst de pan op gemiddelde stand, voeg dan de boter en de olie toe. Verhoog de stand nog iets en laat dit goed warm/heet worden (maar niet verbranden!!!).

Schroei de biefstuk vervolgens dicht aan beide kanten (nog geen minuut per kant). Het vlees moet dichtschroeien zodat de sappen binnen in geen tijd krijgen om weg te lopen of uit te drogen.

Nu het vlees is dichtgeschroeid aan beide kanten zet je het vuur laag en ga je het goed in beweging houden (zodat de boter niet verbrandt en de biefstuk mooi gelijkmatig bruin wordt), draai het vlees dus regelmatig om. Let op: doe dit niet door in het vlees te prikken want dan verliest het direct weer die vlees sappen. Giet met een grote lepel regelmatig wat boter/olie over het vlees. In vaktermen heet dit: ‘arroseren’. Dit duurt ook maximaal 1,5 minuut bij elkaar anders krijg je alsnog die doorbakken taaie biefstuk op je bord.. Bepaal natuurlijk wel even hoe dik je biefstuk is, heb je echt enorm dikke biefstukken moeten ze wellicht nog ietsje langer.

Na het bakken

Uit de pan halen en inpakken in aluminiumfolie! Laat het vervolgens een paar minuutjes rusten, rusten zorgt ervoor dat de uitgezette cellen in het vlees weer naar binnen treden en het vlees niet meer onder spanning staat. Dit zorgt er ook voor dat er straks minder (of geen) sappen over je bord lopen.

Na die paar minuutjes kan de biefstuk op de borden (bij voorkeur verwarmde borden). Als het goed is heb je nu een perfecte biefstuk op je bord liggen.. Mals, sappig en goed warm.. en als het goed is geen bloederig bord na het aansnijden van je biefstuk!

 

perfecte biefstuk De biefstuk op de foto is Beef Chimichurri, wat je op het bord ziet is dus geen sap van het vlees maar olie met kruiden(chimichurri)! Benieuwd naar het recept voor beef chimichurri? Klik dan hier

Of ben je misschien benieuwd naar het recept voor die krokante zoete aardappel frietjes uit de oven? Klink dan hier…!

Succes!

En eet smakelijk natuurlijk! 😉

Liefs,

Logo-ASH-PNG1

Ga je het proberen! Laat me weten of het je gesmaakt heeft! Tag me bijvoorbeeld op Instagram of laat een reactie achter!

Volg je mij trouwens al op Instagram? (@ashleywillems)

 

Print Friendly, PDF & Email

Comments

comments


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 gedachten over “Hoe bak je nou eigenlijk de perfecte biefstuk?