Gevuld speculaas!


 

 

 

 

 

 

gevuld speculaas

Gevuld speculaas! Je kunt geen supermarkt of bakker meer inlopen zonder er bijna over te struikelen! Voor een gewoon speculaasje loop ik niet echt warm, maar voor gevuld speculaas daarentegen… 😆 Ik vind het heerlijk!

Maar eerlijk is eerlijk, gevuld speculaas uit de winkel of die van de bakker smaakt vaak ook echt niet slecht.. Dus waarom ga je het dan zelf maken? Omdat deze nog véééééll lekkerder is!!! En daarnaast is het natuurlijk ook gewoon leuk om te doen.. en tegen je visite zeggen dat je het zelf gemaakt hebt dat is natuurlijk gewoon stoer.. :mrgreen:

Nu moeten jullie niet gelijk afhaken als ik zeg dat ik ook het spijs zelf gemaakt heb.. Dat is namelijk super simpel! En bovendien, als je er echt geen zin in hebt, dan koop je het kant en klaar!

 

 

 

 

Bereidingstijd: Voor het deeg en het spijs +/- 35 minuten, beide moeten even een paar uurtjes of nachtje de koelkast in.. het bakken: 45 minuten.

Wat heb je nodig?

Voor het speculaas deeg:

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram donkere bastard suiker
  • 180 gram koude roomboter
  • 3 eetlepels melk
  • 3 eetlepels koek en speculaas kruiden
  • Mespuntje zout

Voor het amandelspijs:

  • 175 gram blanke amandelen of 175 amandelmeel (nog makkelijker)
  • 175 gram suiker
  • 1 ei
  • Rasp van een halve citroen

Voor de garnering:

  • Amandelschaafsel
  • En 1 eigeel om af te strijken voor hij de oven in gaat

Bereiding: 

Het speculaas deeg:

Alle ingrediënten gaan in een mengkom. Snijd de roomboter in kleine blokjes en verspreid het door de rest van de ingrediënten. Kneed alles nu tot een mooi deeg. Leg het vervolgens verpakt in vershoudfolie in de koelkast

Het amandelspijs:

Maal de amandelen fijn in de keukenmachine/hakmolen, voeg hier de suiker aan toe en het ei.. Maal dit ook weer goed door.. je spijs is al klaar! Heb je net als ik geen grote keukenmachine? Gooi dan je fijn gemalen amandelen/amandelmeel in een mengkom en voeg dan de suiker en het ei toe.. dit kun je namelijk ook prima met een spatel door elkaar mengen. Ook dit gaat vervolgens de koelkast in..

Na een paar uur, of na een nachtje..

Gebruik een lage bakvorm (rond of vierkant, wat jij wil) en leg hier een bakpapiertje in.

Verdeel het speculaas deeg in twee gelijke delen.. Kneed het deeg weer een beetje soepel en rol uit tot 2 plakken ter grote van je bakvorm. Gebruik een beetje bloem om ervoor te zorgen dat je deeg niet plakt aan je plank of roller.

De eerste plak deeg gaat onderin de bakvorm.

Daaroverheen verdeel je het amandelspijs..

En tot slot gaat de tweede plak deeg er over heen.. Druk dit even goed aan.. Vooral de zijkanten..

Strijk de bovenkant af met eigeel en strooi daar overheen nog wat amandelschaafsel.

Bak hem af op 180 graden in een voorverwarmde oven voor ongeveer 40 a 45 minuten. Dat ligt een beetje aan wat voor bakvorm je gebruikt. Mijn bakvorm was relatief wat klein maar wel ietsje hoger dus hij heeft 45 minuten in de oven gezeten. Is je bakvorm groter en lager kun je de baktijd denk ik iets korter houden.

Laat het gevuld speculaas goed afkoelen op een rooster voordat je hem gaat aansnijden!

gevuld speculaas

Liefs,

Ashley Willems

Ga je dit gevuld speculaas proberen? Laat me weten of het je gesmaakt heeft! Tag me bijvoorbeeld op Instagram of laat een reactie achter!

Volg je mij trouwens al op Instagram? (@ashleywillems)

 

Print Friendly, PDF & Email

Comments

comments

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.