Al 6 maanden een doorslapende baby, hoe dan?

Al 6 maanden een doorslapende baby, hoe dan?


Al 6 maanden een doorslapende baby, hoe dan?

Eigenlijk wilde ik er helemaal geen blog aan wijden, A. omdat ik niet ‘de goden wil verzoeken’ want stel je voor dat ik schrijf dat het zo’n goede slaper is en dat het ineens mis gaat. En B. omdat ik niemand wil vertellen hoe ze het moeten doen of wat het beste is. Wat ik het beste vind hoef jij niet het beste te vinden, zo simpel is het.

Ik ben geen expert..  

Ik krijg alleen zoveel vragen via Instagram dat ik nu al een keer of tig hetzelfde verhaal heb zitten typen. Niet erg natuurlijk, maar misschien toch handiger mijn ervaring dan toch eens te delen in een blog. Maar nogmaals dit is mijn eigen ervaring, dit is hoe wij het doen maar niet hoe jij het moet doen, ik ben absoluut geen expert op het gebied van (door)slapen. Zoveel mensen zoveel meningen, volg altijd vooral je eigen (moeder)gevoel. 

Dat we gezegend zijn met zo’n goede slaper besef ik me overigens maar al te goed en daar ben ik meeeega dankbaar voor. Want écht, respect voor alle ouders met nachtbrakers, geen idee hoe ik er dan bij zou zitten..

Mijn persoonlijke mening is wel dat je baby’s kan ‘aanleren’ goed te slapen, dat kunnen ze niet vanzelf (of in ieder geval, de meeste niet) Natuurlijk ligt het ook echt wel aan je baby, ze zullen pas doorslapen wanneer ze daaraan toe zijn. Maar je kunt ze wel helpen door in ieder geval voor de juiste voorwaarden en de meest ideale omstandigheden te zorgen.  

Pepijn slaapt eigenlijk vanaf zijn geboorte al door, zelfs in de kraamweek sliep hij al 6 uur achter elkaar. De eerste week sliep hij tussen ons in, in een nestje omdat ik nog niet zo mobiel was en omdat we dit fijn vonden. De 4 maanden daarna sliep hij in zijn wieg die aangeschoven stond aan ons bed. Na 4 maanden is hij lekker op zijn eigen kamertje gaan slapen in het ledikant. 

Al 6 maanden een doorslapende baby, hoe dan?

Inbakeren.. 

Vanaf dag 2 sliep Pepijn ingebakerd, door zijn ongecontroleerde bewegingen maakte hij zichzelf snel wakker. We gebruikte hiervoor de Puckababy piep (0-3 maanden) afgewisseld met een elastische inbakerdoek. Soms was hij zo onrustig dat we de doek gebruikte maar vaak ging het prima in de Puckababy Piep. Door het inbakeren had hij rust en geborgenheid en kon hij lang en diep slapen. 

Na 3 maanden gingen we over op de Puckababy mini en soms gebruikte we een swaddle van Meyco. 

Ook als hij niet onrustig was bakerde we hem in, voor hem was de inbakerslaapzak gewoon herkenbaar en een teken dat hij ‘’moest’’ gaan slapen.

Inmiddels is hij 6 maanden en bouwen we het inbakeren af. ’s Nachts slaapt hij al enkele weken in een Puckababy 4seasons en dat gaat prima. Van de ene op de andere dag besloot ik het maar gewoon te proberen en dat pakte goed uit. Thuis slaapt hij thuis soms ook overdag al in de gewone Puckababy maar op het KDV (daar is het toch onrustiger) nog in de mini. Ook dit moeten we nu echt gaan afbouwen, ben benieuwd hoe dat zal gaan.

Al 6 maanden een doorslapende baby, hoe dan?

Rustige slaapomgeving..

In de eerste weken sliep hij ook nog beneden in de box maar al snel merkte ik dat hij korter ging slapen en onrustiger was. Vanaf dat moment ben ik hem overdag ook naar bed (wiegje) gaan brengen. De kamer maakte ik altijd donker. De temperatuur is rond de 18 graden. 

Ook maak ik sinds dat hij op zijn kamer slaapt gebruik van een diffuser met essentiële olie. Hierover vertel ik later nog wel wat meer anders wordt deze blog eindeloos lang. 

Wij maken het dus overdag ook altijd donker in de slaapkamer, ik weet dat de meningen hierover verdeeld zijn. Als je kindje nog niet zo’n goed dag/nacht ritme heeft is het wellicht beter om het overdag licht te houden. Maar nogmaals ik ben geen expert en ik doe ook maar wat mijn gevoel me ingeeft. 

Pepijn slaapt trouwens altijd met zijn knuffeltje binnen handbereik en een hydrofiele doek die hij graag tegen zijn gezichtje aan heeft liggen. 

Al 6 maanden een doorslapende baby, hoe dan?

Wakker naar bed en op tijd naar bed 

Ik vond het in het begin lastig om echte slaapsignalen te ontdekken. Een pasgeboren baby ligt nog niet echt in zijn ogen te wrijven. Ik merkte wel dat als hij te moe was het lastiger voor hem was om in slaap te vallen. Ik probeerde hem altijd op tijd weg te leggen, hij was meestal max 1,5 uur wakker en dan legde ik hem weer op bed. Ook vonden wij het belangrijk om hem wakker in bed te leggen. Zodat hij niet afhankelijk was van ons om in slaap te komen. Soms bleef ik er dan nog wel even naast zitten om het speentje nog een paar keer terug te stoppen maar ik heb hem maar zelden in slaap gewiegd. 

Probeer in ieder geval te herkennen wanneer je baby moe is en daar direct iets mee te doen. Wat ik mensen weleens hoor zeggen is dat ze hun kindje overdag wat meer wakker houden om te zorgen dat ze dan ’s nachts goed slapen maar dit werkt naar mijn idee averechts. Kindjes die oververmoeid zijn slapen veel moeilijker in en slapen veel onrustiger. 

Al 6 maanden een doorslapende baby, hoe dan?

Ritme en regelmaat

Wat ik al zei, in het begin was het 1,5 uur wakker en naar bed ons ritme en daar ging hij goed op. Nu op dit moment slaapt hij vaak nog 3 keer. Tussen 8.30-10.00/12.00-14.00 en 16.00-17.00. Soms slaapt hij maar 2 keer maar dan heeft hij vaak lang geslapen die 2 keer. Ook nu zit er dus nog steeds een ritme in het slapen. Ook wanneer we buiten de deur zijn houden we hier rekening mee. Eigenlijk wil ik altijd het liefst dat ook al zijn we grotendeels van de dag buiten de deur dat hij minimaal 1 van de drie slaapjes in zijn bed doet. Vaak is dat dan de eerste of het derde slaapje. Hij slaapt gelukkig ook vaak goed in de kinderwagen of in de auto. 

In bad voor het slapen

Pepijn valt altijd sneller in slaap na een lekker warm badje. Ik zelf trouwens ook, dus heel gek is dat natuurlijk niet.. haha. 

Papfles

Vanaf dat Pepijn 4 maanden was (of eigenlijk stiekem was hij 15 weken) krijgt hij pap in zijn laatste fles. 200 cc + 6 schepjes en 2 eetlepels rijstebloem. (dit heb ik per theelepel opgebouwd) Hier slaapt hij heel goed op, maar ik hoor ook weleens dat kinderen juist niet goed slapen op een papfles dus dit is heel verschillend en persoonlijk. 

Overdag zorgde ik er altijd voor dat de flesjes opgingen omdat mijn idee was dat hij datgene wat hij overdag tekort zou komen ander wellicht ’s nachts zou willen inhalen. De keren dat hij ’s nachts eens wakker werd gaf ik hem geen fles, maar een aai over zijn bol en een speentje. 

Hier ook even een kleine kanttekening, kinderen met een (te) laag geboortegewicht hebben uiteraard wel voeding nodig ’s nachts maar dit kun je natuurlijk bespreken met je kraamhulp/consultatiebureau. 

Al 6 maanden een doorslapende baby, hoe dan?

Tot slot..

Maar normaals lieve mensen, ik blijf het benadrukken, ik doe ook maar wat. Ik doe wat ik denk dat goed is en dat moet iedereen doen. Ik snap dat het fijn is om ervaringen van andere te lezen, ik doe dat zelf ook. Maar laat je vooral niet gek maken of te veel beïnvloeden door wat andere mensen vinden of zeggen. Doe wat jij denkt dat goed is. Ieder kindje is anders en mijn ervaringen/tips hebben zeker geen gegarandeerd succes op jouw kindje. 

Tot snel weer!

Liefs,

Logo-ASH-PNG1

Volg je mij trouwens al op  Instagram of Facebook?

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.